Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.10
novenyvedoszer.hu

Tanulmány bizonyítja a homoktövis jótékony hatásait

2023.12.08

A népi gyógyászatban a homoktövist hagyományosan a bőr- és emésztőrendszeri betegségek kezelésére használták. Újszerű vizsgálatokat végeztek a homoktövis olajjal és levével rák, szív-,érrendszeri és májbetegségek, valamint gyomor-bélrendszeri fekélyek megelőzésére és kezelésére. Mint kiderült: a homoktövis aktív komponensei (C-vitamin, tokoferolok, karotinoidok, egyes flavonoidok és egyéb fenolos vegyületek) antioxidáns és valószínűleg antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
 
A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Intézetének két szaktudósa: Prof. Gábor Miklósné Dr. és Dr. Krisch Judit tanulmányban foglalta össze a bogyók és a belőlük készült termékek (lé és lekvár) antioxidáns hatását. Megvizsgálták a bogyós gyümölcslé és a maradék héjból, magból készült etanolos kivonatok antimikrobiális tulajdonságait.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy lombhullató, tüskés cserje vagy kis fa, amely Ázsiában és Európában széles körben elterjedt a Himalája régiótól Finnországig és Svédországig. A bogyók általában szeptemberben érnek: sárga, narancssárga vagy piros színűek. A bogyók gazdagok C-vitaminban (akár 310 mg/100 g gyümölcs, fajtától és környezeti tényezőktől függően), E-vitaminban és karotinoidokban. A fő cukor a glükóz, a főbb szerves savak pedig az almasav, a citromsav és a kininsav (Zeb, 2004).

A témával kapcsolatban ez is érdekelheti: 
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/igy-vedi-az-immunrendszerunket-a-homoktovis
 
Az antioxidáns aktivitás meghatározásához a homoktövis bogyót szeptemberben vásárolták egy budapesti helyi piaconn és -20°C-on tárolták. A lekvár és a gyümölcslé a kalocsai Bio-Drog-Berta Kft. terméke volt, és körülbelül +5°C-on tárolták hűtőszekrényben.
 
A homoktövis bogyóból, lekvárból és a gyümölcsléből vizes és szerves oldószeres kivonat készült az antioxidáns mérésekhez. Az antimikrobiális mérésekhez a bogyókból frissen kipréselt levet, valamint a préselés után visszamaradt héj és mag alkoholos kivonatát használták fel
 
A homoktövis bogyó húsa tartalmazta a legtöbb redukálószert; a C- vitaminra átszámított mennyiség megegyezett a legjobb nemzetközi eredményekkel (350 mg/100g). A lekvár és a gyümölcslé esetében az antioxidáns aktivitás nagyjából a felére csökkent, mivel a C-vitamin nagy része lebomlott a hőkezelés következtében. A lekvár jótékony hatással volt arra, hogy magasabb biológiai értéket tartson meg, mint a lé, mert magasabb volt a szárazanyag-tartalma, és így csökkent a rendszerben az oldott oxigén mennyisége. A tárolási hőmérséklet (-20°C) nagyon fontos az antioxidánsok nagy mennyiségének megtartásához.
 
A frissen préselt bogyólé jó gátló hatással volt a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokra is, a legérzékenyebb baktériumok a Bacillus cereus és az Escherichia coli voltak. Az E. coli esetében a lé gátlási zónája nagyobb volt, mint a streptomycin antibiotikumé. A B. subtilis volt a legérzéketlenebb faj. A szárított héj és a magvak etanolos kivonata sárga színű volt, ami azt mutatja, hogy karotinoidok vannak jelen, amelyek azonban nem mutattak antibakteriális hatást.

Olvassa el ezt is:
https://novenyvedoszer.hu/hirek/homoktovis-bizonyitottan-immunerosito-de-mar-hamisitjak-is-

 Az antioxidáns és antimikrobiális mérések tükrében a homoktövis elsődleges bioaktív anyagai a vízben oldható fenolok és a C-vitamin, de jelentős antioxidáns hatással bírnak a karotinoidok is.

A tanulmány 2008-ban jelent meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara által rendezett “ICOSTAF (International Conference on Science and Technique in the Agri-Food Business” nevű konferencián. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

2024.03.26

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására....

Megdöbbentő vízvizsgálati eredmények a MATE kutatóitól a víz világnapján

2024.03.22

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti előfordulását vizsgálták a MATE kutatói. Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból...

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok s...

Génszerkesztés a jövő útja a növénynemesítésben

2024.02.29

A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb ci...

Így befolyásolja a hőstressz a búza termését

2024.02.23

Az elmúlt időszakban a Magyar Kutatási Hálózat, azaz a Hun-Ren Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.