A népi gyógyászatban a homoktövist hagyományosan a bőr- és emésztőrendszeri betegségek kezelésére használták. Újszerű vizsgálatokat végeztek a homoktövis olajjal és levével rák, szív-,érrendszeri és májbetegségek, valamint gyomor-bélrendszeri fekélyek megelőzésére és kezelésére. Mint kiderült: a homoktövis aktív komponensei (C-vitamin, tokoferolok, karotinoidok, egyes flavonoidok és egyéb fenolos vegyületek) antioxidáns és valószínűleg antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Intézetének két szaktudósa: Prof. Gábor Miklósné Dr. és Dr. Krisch Judit tanulmányban foglalta össze a bogyók és a belőlük készült termékek (lé és lekvár) antioxidáns hatását. Megvizsgálták a bogyós gyümölcslé és a maradék héjból, magból készült etanolos kivonatok antimikrobiális tulajdonságait.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy lombhullató, tüskés cserje vagy kis fa, amely Ázsiában és Európában széles körben elterjedt a Himalája régiótól Finnországig és Svédországig. A bogyók általában szeptemberben érnek: sárga, narancssárga vagy piros színűek. A bogyók gazdagok C-vitaminban (akár 310 mg/100 g gyümölcs, fajtától és környezeti tényezőktől függően), E-vitaminban és karotinoidokban. A fő cukor a glükóz, a főbb szerves savak pedig az almasav, a citromsav és a kininsav (Zeb, 2004).
A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.... ➜
Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti előfordulását vizsgálták a MATE kutatói. Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból... ➜
A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok s... ➜
A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb ci... ➜
Az elmúlt időszakban a Magyar Kutatási Hálózat, azaz a Hun-Ren Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.