Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.10
novenyvedoszer.hu

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan.

A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. 

A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.

 

A vizsgálatban különböző érési fázisú paradicsomokat vizsgáltak: I: zöld; II: halványsárga; III: sárga; IV: narancs; V: piros; VI: mélyvörös.

 

Illetve különböző fajtájú sárgarépákat: Nandrin F1, Napa F1 (Nanti típusú); Vörös óriás (vörös óriás), Fontana F1 (Flakker típusú); Bangor F1 (Berlikum típusú).



 

A karotinoidok fotodegradációjának (fény hatására bekövetkező szerkezetváltozás, lebomlás) elkerülése érdekében minden minta-előkészítési lépést jégen és tompított fénnyel végeztek.

Az összes karotinoid-, β-karotin- és likopin-tartalmat átlagos moláris abszorpciós együtthatójuk és abszorpciós maximumuk alapján határozták meg.

 

 

Vizsgálat eredménye és értékelése

 

Paradicsom:

A paradicsom összes karotinoid- és likopintartalma a zöldtől a mélyvörös érési szakaszig 1,87 mg/100 g-ról 7,37 mg/100 g-ra (összes karotinoid), 2,05 mg/100 g-ról 8,11 mg/100 g-ra (likopin) emelkedett. Eredményeink jó egyezést mutatnak a szakirodalmi adatokkal, amelyek szerint az üvegházi paradicsom likopintartalma 7,0-8,3 mg/100g ehető adag között van. 


 

Sárgarépa:
 

Az összes karotinoid és β-karotin tartalom a különböző sárgarépafajták között 7,60 mg/100 g és 16,37 mg/100 g között változott.
 

A Bangor F1 (Berlikum típusú) fajta tartalmazta a legtöbb karotinoidot.

 

A szakirodalomban a sárgarépa HPLC-vel meghatározott átlagos karotinoid tartalma 8,85±2,00 mg/100g (Bhaskarachary és mtsai, 1995) és 17,97±2,06 mg/100g (Biehler et al., 2010) között volt. 
 


 

Eredményeinkből kitűnik, hogy a magyar zöldségfélék megközelítőleg ugyanannyi karotinoidot tartalmaznak, mint az európaiak.

 

A tanulmányban részt vettek:

 

Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet: Dr. Krisch Judit, Belányi Indira, Herédi Zsolt

Szegedi Tudományegyetem , Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék: Vágvölgyi Csaba

 


Kapcsolódó cikkek:


Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.


Ezeket is olvasta már?

Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

2024.03.26

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására....

Megdöbbentő vízvizsgálati eredmények a MATE kutatóitól a víz világnapján

2024.03.22

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti előfordulását vizsgálták a MATE kutatói. Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból...

Génszerkesztés a jövő útja a növénynemesítésben

2024.02.29

A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb ci...

Így befolyásolja a hőstressz a búza termését

2024.02.23

Az elmúlt időszakban a Magyar Kutatási Hálózat, azaz a Hun-Ren Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportj...

Gyógynövénykomposztálás: új szabadalom született

2024.01.05

Szabadalmuk azért is fontos, mert a gyógynövények egyre nagyobb teret hódítanak világszerte: emelkedik a felhasználásuk, nagyobb területen folyik a termesztésük, és eb...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.