Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.10
novenyvedoszer.hu

Így befolyásolja a hőstressz a búza termését

2024.02.23

Az elmúlt időszakban a Magyar Kutatási Hálózat, azaz a Hun-Ren Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportja által végzett kutatások eredményeként új megvilágításba került a búza meiózis során fellépő hőstressz érzékenysége, amely jelentős mértékben hozzájárul a terméskieséshez – közölte honlapján a Hun-Ren.

A kutatók ugyanis rámutattak arra, hogy már rövid ideig tartó hőhatás is súlyos károkat okozhat a növények sejtjeiben és életciklusában, ami tartósan negatívan befolyásolhatja a pollen fejlődését és ennek következtében a terméshozamot. A búza meiózis során fellépő hőstresszérzékenysége olyan sérüléseket okoz a sejt vázfehérjéiben és életciklusában, amelyek jelentős elváltozásokhoz vezetnek a pollen fejlődésében. Ez pedig csökkenti a termékenyülést és a termésmennyiséget. A kutatók azonosították az érzékenység kialakulásában kulcsszerepet játszó géneket, amelyek a meiózis és a pollenfejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságúak.

A kutatás során két különböző búzafajta (hőségtűrő és érzékeny) genetikai variabilitását vizsgálták hőstressz hatására. A kutatók többféle technikával tanulmányozták a kontroll- és hőkezelt pollenanyasejteket, valamint az osztódások során keletkező utódsejteket.(1. ábra) Megállapították, hogy a magas hőmérséklet súlyosan károsítja a sejtvázat, különösen az érzékeny fajtáknál, ami számos rendellenességet eredményezett a pollenfejlődésben.

Az ATK Mezőgazdasági Intézetének munkatársai továbbá kimutatták, hogy még rövid ideig tartó hőkezelés is jelentős és hosszú távú negatív hatással van a pollenfejlődésre. Az érzékeny búzafajták esetében megfigyelt változások közé tartozott a belső tapétum sejtréteg fejlődésének megváltozása, ami lassabb pollenfejlődést és a keményítő berakódásának csökkenését eredményezte.
A kutatás eredményei újabb betekintést nyújtanak a búza meiózis során fellépő hőstressz érzékenységének hátterébe, és segíthetnek a jövő nemesítői számára hőállóbb fajták kifejlesztésében. (2. ábra) A kutatás eredményeit a rangos Frontiers in Plant Science című nemzetközi tudományos lapban publikálták.

Ezeket is olvasta már?

Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

2024.03.26

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására....

Megdöbbentő vízvizsgálati eredmények a MATE kutatóitól a víz világnapján

2024.03.22

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti előfordulását vizsgálták a MATE kutatói. Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból...

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok s...

Génszerkesztés a jövő útja a növénynemesítésben

2024.02.29

A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb ci...

Gyógynövénykomposztálás: új szabadalom született

2024.01.05

Szabadalmuk azért is fontos, mert a gyógynövények egyre nagyobb teret hódítanak világszerte: emelkedik a felhasználásuk, nagyobb területen folyik a termesztésük, és eb...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.