Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.10
novenyvedoszer.hu

Hazai tojáspiac: ezek befolyásolják az árak alakulását

2024.03.29

A húsvéti menü egyik legfontosabb hozzávalója a tojás, amelyből az ünnepi szezonban jelentősen növekszik a kereslet. A Magyar Tojástermelők Szövetségének előrejelzése szerint lesz elegendő tojás az ünnepre, a magyar termelők képesek ellátni a hazai piac nagy részét. A húsvéti szezonra ezért készülnek is a termelők, ezért ebben az időszakban is van megfelelő mennyiségű tojás, és semmilyen nagy nyomás nincs a piacon és a termelőkön, ami miatt korlátozni kellene a termelést.

Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs.


A világ különböző tájain ezek az eltérő színű tojások a népszerűek: a skandináv országokban a fehér héjú tojásokat kedvelik, míg a közép-európai tértségben a barna héjú tojásokat. Beltartalmi megközelítésben nincs különbség a tojások között. A termelési körülményekben van eltérés a kétfajta tojóhibrid tartása között: az egyik kicsit hatékonyabban termel, míg másiknak a viselkedése nyugodtabb, de a vevők ebből semmit nem érzékelhetnek.
A kereskedők szerint a fogyasztók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy hazai terméket vásároljanak, de fontos még a tojás mérete és egyre többen a tojótyúkok tartási körülményeit is figyelembe veszik a vásárlásnál. Erre hívja fel a figyelmet Pákozd Gergely, a Magyar Tojástermelők Szövetségének alelnöke. Egy érdekes adat: negyven évvel ezelőtt háromszáz darab volt az egy főre jutó éves fogyasztás, ami jelenleg 242 darab. A hazai termelők a kereslet nagy részét képesek fedezni, ezt az ünnepi csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészítik ki, de normál keresleti viszonyok között elégséges a hazai termelés az étkezési tojáspiacon, azonban mind a húsvét, mind pedig a karácsony megnövekedett keresletet hoz, így ilyenkor akár 40 százalékkal növekszik az érdeklődés, vagyis ezekben az időszakokban importra szorul az ország. A hazai termelés a 80 százalékát képes kiegyenlíteni a belföldi fogyasztásnak.
Bár a szakemberek szerint nehéz megbecsülni a tojás árának hosszú távú változását, mégis úgy vélik, idővel elkerülhetetlen lesz a termék árának emelése a növekvő eszköz-, energia és munkabérköltségek miatt. További kihívást jelenthet az ágazat számára a rendszeresen megjelenő madárinfluenza is.
Három tényező befolyásolja a fogyasztói árat: az egyik a jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet, ami a nagy áruházláncok számára a bruttó beszerzési áron történő értékesítést teszi kötelezővé az értékesítésnél, a másik tényező a termelési költségek, amelyek az árkialakításnál fontosak, míg a harmadik tényező a keresleti és kínálati viszonyok, amelyek ebben az időszakban negyven százalékkal is növekedhetnek. Tehát ebben az esetekben láthatunk árfelhajtó, vagy árcsökkentő tényezőket. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

2024.03.26

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására....

Megdöbbentő vízvizsgálati eredmények a MATE kutatóitól a víz világnapján

2024.03.22

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti előfordulását vizsgálták a MATE kutatói. Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból...

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok s...

Génszerkesztés a jövő útja a növénynemesítésben

2024.02.29

A génszerkesztés EU-s engedélyezése a megkérdezett szakemberek szerint új perspektívákat nyithat a növénynemesítésben - erről számol be az agroinform.hu legújabb ci...

Így befolyásolja a hőstressz a búza termését

2024.02.23

Az elmúlt időszakban a Magyar Kutatási Hálózat, azaz a Hun-Ren Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) Genetikai Variabilitás Kutatócsoportj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.