Veszteséget termelnek a baromfivágóhidak Európa-szerte. Ennek az az elsődleges oka, hogy jelentősen visszaesett a fogyasztás a kontinens országaiban. Néhány évvel ezelőtt még a termelők panaszkodtak arra, hogy az önköltségi ár közelében, vagy az alatt termelnek. Egy dolog biztosra vehető: sokáig nem tartható, hogy a termelési lánc valamelyik tagja tartósan veszteséges legyen.
Már két éve termel jelentős veszteséget a víziszárnyas ágazat, a termelők egy része a nehézkes körülmények miatt felszámolta az állományukat. Tavaly már eredményes évet zárt az ágazat, de a vágóhidak nehéz helyzetben maradtak, ami sokáig már nem tartható. A baromfiiparban a feldolgozás nem könnyű, amelynek oka, hogy az árak jóval nagyobb mértékben estek vissza, mint a termelési költségek – tehát a takarmány és az energiaár –, de nagy mértékben növekedtek a rendszerhasználati díjak és az üzemanyag használat mértéke. Ezek megnövelték a szállítási költségeket. Szabó Miklós a Tranzit-Ker alapítója, a Magyar Lúdszövetség elnöke az okok felsorolását azzal folytatta, hogy a fogyasztói árak is csökkentek, de az élelmiszer feldolgozó üzemek átadási árai is nagy mértékben estek vissza. Annyira, hogy bajban vannak ezek az üzemek, mert veszteségesen termelnek, ami hosszabb távon az ágazat egyik szereplőjének sem jó.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.