A szőlő szerkezetátalakítását és a borászat innovációját támogató beruházások mellett idén megjelennek a kül- és belpiaci promóciós pályázatok is. A korszerűsítést az elmúlt egy évtizedben mintegy 80 milliárd forint segítette, amellyel 30 ezer hektár szőlőültetvény újulhatott meg. Az első körben idén megnyitott és nemrégiben zárult pályázatot novemberben újabb követi majd.
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzését, de ezek közül is kifejezetten fontosnak tartják a szőlő szerkezetátalakítási támogatást. Kalocsai László, a Tokaj-hegyaljai Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint nagy igény lenne a támrendszer korszerűsítésére is, hiszen több olyan ültetvény található a borvidéken, ahol a növények jó állapotban vannak, viszont elavultak a támasztékok, ezért lényegesen kisebb költséggel is fenntartható az a minőségi színvonal, mint amit egy új ültetvény is produkálhat. Hozzátette: „a támrendszer felújításával azonnal termőre fordulhat az ültetvény, ellenkező esetben éveket kell várni a tőke kivágásától a termőre fordulásig.
Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.
Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Már többször beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.