A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.
A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll pl. az USA-ban, Argentínában és Írországban.
Ez a terület azért is kiemelten fontos, mert e variánsok élettani folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és orvostudományi kutatások fókuszába kerül.
Az A1 típusú béta-kazeint például mind ember-, mind egérkísérletekben összefüggésbe hozták a bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, a megnövekedett emésztési idővel, valamint különféle emelkedett gyulladás markerekkel is.
„A vizsgálatokat többletszolgáltatásként nyújtjuk ügyfeleinknek, azaz elsősorban a kisüzemi tej- és sajtfeldolgozással foglalkozó kisvállalkozások számára. Emellett azt is tapasztaljuk, hogy a tudatos táplálkozási trendek erősödésével egyre növekszik az igény az A1 és A2 variánsok elkülönítése iránt, így a fehérjefrakciók elválasztásának új módszere egyre inkább érdekli a nagyvállalatokat is” – mutatott rá Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.
A vizsgálat iránti igény növekedésével az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel az eljárás szakmai körökben történő megismertetése, releváns laboratóriumok számára a vizsgálati módszer kiajánlása. A szabadalom tehát más felhasználók, laboratóriumok számára is nyitott, a vizsgálati eljárás részletes leírása hozzáférhető. Ezáltal nemcsak a fejlesztő, hanem a hasonló tevékenységet végző laboratóriumok is bővíteni tudják szolgáltatási portfóliójukat, az MTKI Kft. pedig tovább erősíthetipiacvezető szerepét többek között a tejipari módszertani kutatások terén.
Tejpiaci dilemma: Minőségi hazai, vagy olcsó import?
Megváltoztak tej- és tejtermék-fogyasztási szokások: kevesebbet veszünk és eszünk, mint 30-40 évvel ezelőtt. Átrendeződött a piac is, ugyanis ma már a boltokban számtalan külföldi termékkel versenyeznek a hazai áruk. Eközben a termelők bevételét a drága takarmányok és az alacsony felvásárlási árak is csökkentik.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.