Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. Tovább folytatódik azonban az integrációs partnerektől történő szőlő beszállítása és feldolgozása. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő mennyiségű és nagyon jó minőségű pezsgő alapanyag kerül a pincébe.
Eddig kétezer mázsa szőlőt dolgozott fel a Dereszla Pincészet, amelyet évek múlva pezsgő formájában vásárolhatnak meg a fogyasztók. Jelenleg a száraz borok alapanyagának a szüretével folytatódik a munka, és az elmúlt napok időjárásának köszönhetően akár az aszúsodás is beindulhat a borvidéken. A korai szüret oka Kalocsai László birtokigazgató szerint nincs összefüggésben a légköri aszállyal, hanem a szárazpezsgő alapanyagának számító furmint és hárslevelű olyan érési szakaszba került, nem volt érdemes tovább várni a szüretével.
A Dereszla balatoni ültetvényein is zajlik az őszi munka: jelenleg a rozé szőlőt szüretelik és ott is jelentősebb mennyiségű pezsgő alap készül kékfrankosból és pinot noir-ból. Már befejeződött a száraz fehérboroknak való szőlő feldolgozása és mostantól azt várják, hogy mikor kerül megfelelő érettségi állapotba a kék szőlő, amelyből magasabb minőségi kategóriájú bort szeretnének készíteni.
Az értékesítési adatok is igen árulkodóak: az idei év áttörést hozott a balatoni borok eladásában és jelenleg hat országba szállítják a Dereszla balatoni borászatának a borait. Jelentős mennyiséget tesznek ki ezek közül a dobozos borok, amelyeket főleg az orosz és a tajvani piac fogyasztói kedvelnek, de megkezdődtek a szállítások Hollandiába, Németországba és Lengyelországba is. Egy amerikai partner például annyira megszerette a birtok borait, hogy beválogatta a saját márkás borai közé az olaszrizlinget és a kékfrankost. Még ebben az évben tervezi a Dereszla Pincészet a 2022-es rozé és olaszrizling piacra juttatását. Az olaszrizling azért is fontos, hogy jelen legyen a piacon, mert a korábbi készletek teljesen kifogytak, tehát mindenképpen kellenek az új tételek.
A Dereszla Bisztró is készül az őszre többek között azzal, hogy október elsejétől új étlappal fogadja a vendégeit, de a bisztróra jellemző hagyománnyal, a közkedvelt magyar ételek népszerűsítésével nem szakít a jövőben sem. A klasszikus ételek kivételével minden étel teljesen új formában jelenik meg.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.