Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál átlagos szüreti kezdés várható, míg a korábban érő fajtáknál pár nappal hamarabb indul a szüret, de az már egy másik kérdés, hogy a mennyiség milyen lesz.
A jobb vízellátottságú területen, a mélyebben gyökerező szőlőültetvény kevésbé mutatja az aszály a tüneteit, mint a sziklásabb vidéken. Az idei év ráadásul egyszerre hozott jót és rosszat a szőlészek számára. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke mindezt azzal magyarázza, hogy egyes piacokon a válság megteremtette az újratervezés lehetőségét is. Tiszta lappal indulhat a borvidék. A tokaji bor gasztronómiában betöltött szerepe sokat változott, mert például véleményformáló nemzetközi séfeknek is bemutatják már az aszút, amely desszertek és libamáj mellé is kínálható, de amellett tökéletesen illeszthető húsétel mellé, ha a fűszerezéssel olyan köretet tálal mellé a szakértő. A borvidékről húsz országba exportálnak borokat. -Azok a pincészetek, amelyek a magas gasztronómia irányába törekednek, helyet találnak maguknak. A száraz, kései szüretelésű aszút a világpiacra is ki lehet állítani -nyilatkozta a hegyközségi elnök.
Harmincév után tehát ismét felfutóban vannak a tokaji borok, ehhez persze az is kell, hogy jól használják és kihasználják az online közösségi kommunikációt. Októberben tíz angol szakújságírónak mutatják be a tokaji borokat és hamarosan elkészül az első Tokaji borról szóló kisfilm is.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.