A húsvéti menü egyik legfontosabb hozzávalója a tojás, amelyből az ünnepi szezonban jelentősen növekszik a kereslet. A Magyar Tojástermelők Szövetségének előrejelzése szerint lesz elegendő tojás az ünnepre, a magyar termelők képesek ellátni a hazai piac nagy részét. A húsvéti szezonra ezért készülnek is a termelők, ezért ebben az időszakban is van megfelelő mennyiségű tojás, és semmilyen nagy nyomás nincs a piacon és a termelőkön, ami miatt korlátozni kellene a termelést.
Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.