A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan.
A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak.
A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.
A vizsgálatban különböző érési fázisú paradicsomokat vizsgáltak: I: zöld; II: halványsárga; III: sárga; IV: narancs; V: piros; VI: mélyvörös.
Illetve különböző fajtájú sárgarépákat: Nandrin F1, Napa F1 (Nanti típusú); Vörös óriás (vörös óriás), Fontana F1 (Flakker típusú); Bangor F1 (Berlikum típusú).
A karotinoidok fotodegradációjának (fény hatására bekövetkező szerkezetváltozás, lebomlás) elkerülése érdekében minden minta-előkészítési lépést jégen és tompított fénnyel végeztek.
Az összes karotinoid-, β-karotin- és likopin-tartalmat átlagos moláris abszorpciós együtthatójuk és abszorpciós maximumuk alapján határozták meg.
Vizsgálat eredménye és értékelése
Paradicsom:
A paradicsom összes karotinoid- és likopintartalma a zöldtől a mélyvörös érési szakaszig 1,87 mg/100 g-ról 7,37 mg/100 g-ra (összes karotinoid), 2,05 mg/100 g-ról 8,11 mg/100 g-ra (likopin) emelkedett. Eredményeink jó egyezést mutatnak a szakirodalmi adatokkal, amelyek szerint az üvegházi paradicsom likopintartalma 7,0-8,3 mg/100g ehető adag között van.
Sárgarépa:
Az összes karotinoid és β-karotin tartalom a különböző sárgarépafajták között 7,60 mg/100 g és 16,37 mg/100 g között változott.
A szakirodalomban a sárgarépa HPLC-vel meghatározott átlagos karotinoid tartalma 8,85±2,00 mg/100g (Bhaskarachary és mtsai, 1995) és 17,97±2,06 mg/100g (Biehler et al., 2010) között volt.
Eredményeinkből kitűnik, hogy a magyar zöldségfélék megközelítőleg ugyanannyi karotinoidot tartalmaznak, mint az európaiak.
A tanulmányban részt vettek:
Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet: Dr. Krisch Judit, Belányi Indira, Herédi Zsolt
Szegedi Tudományegyetem , Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék: Vágvölgyi Csaba
Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása
A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.
A fokozott kereslet alapján könnyen elképzelhető, hogy jövőre megindul a szója termőterületének növekedése, 3 éven belül pedig hat számjegyűvé válhat a szójával vetett terület. Ez lényegében duplázódást jelent majd, és komoly kihívás elé állítja a fehérjenövény vetőmag-előállítóit, forgalmazóit, integrátorait. A gazdasági realitás azonban kétségkívül indokolja a kisebb költséggel és stabilabban termeszthető szója térhódítását.... ➜
Nitrogén- és gázárak, logisztika és term(el)ésbiztonság a kukoricával összevetve A gáz, a műtrágya és egyéb inputanyagok áremelkedése rákényszeríti a gazdálkod... ➜
Bátran kijelenthetjük, hogy az idei év egyik nagy túlélő növénye és nyertese a szója, ráadásul az öt év termésátlagai alapján, a terméskiesést tekintve kétszer ... ➜
A klímaváltozás egy eldöntött kérdésnek tűnik. A 2022-es évszázados aszály, az energiaválsággal együtt lehet a katalizátora a megújulásnak a növénytermesztők k... ➜
Az idei év nehézségeit látva sokan jutottak arra a következtetésre, hogy a kukorica helyett, vagy mellett más növény termesztése után néznek. Nem árt azonban tudni, ho... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.