Évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba hazánkban. Bár erős az importnyomás és a termelési költségek is folyamatosan emelkednek, a magyar gyártók nem engednek a minőségből. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a külföldi trenddel ellentétben itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek, emellett folyamatosan erősödik a durum, a teljeskiőrlésű és az úgynevezett funkcionális tészták piaca is.
A magas alapanyagárak, az energia- és üzemanyagköltségek, valamint a logisztikai kiadások és a munkaerőhiány a hazai tésztagyártókat sem kerülték el. Emellett a jelentős mennyiségű olcsón beérkező import áru is komoly kihívások elé állítja az ágazat szereplőit. A nehézségek ellenére azonban a gyártók továbbra sem szeretnének engedni termékeik minőségéből, termék és csomagolásfejlesztésekkel, automatizációval, a műszaki színvonal, és a tradicionális termékek minőségének fenntartásával igyekeznek megtartani versenyképességüket.
A fokozott kereslet alapján könnyen elképzelhető, hogy jövőre megindul a szója termőterületének növekedése, 3 éven belül pedig hat számjegyűvé válhat a szójával vetett terület. Ez lényegében duplázódást jelent majd, és komoly kihívás elé állítja a fehérjenövény vetőmag-előállítóit, forgalmazóit, integrátorait. A gazdasági realitás azonban kétségkívül indokolja a kisebb költséggel és stabilabban termeszthető szója térhódítását.... ➜
Nitrogén- és gázárak, logisztika és term(el)ésbiztonság a kukoricával összevetve A gáz, a műtrágya és egyéb inputanyagok áremelkedése rákényszeríti a gazdálkod... ➜
Bátran kijelenthetjük, hogy az idei év egyik nagy túlélő növénye és nyertese a szója, ráadásul az öt év termésátlagai alapján, a terméskiesést tekintve kétszer ... ➜
A klímaváltozás egy eldöntött kérdésnek tűnik. A 2022-es évszázados aszály, az energiaválsággal együtt lehet a katalizátora a megújulásnak a növénytermesztők k... ➜
Az idei év nehézségeit látva sokan jutottak arra a következtetésre, hogy a kukorica helyett, vagy mellett más növény termesztése után néznek. Nem árt azonban tudni, ho... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.