Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugyanis lassan egy évtizede szállítják ki nagy mennyiségben Bodrogkeresztúrról. Az ázsiai országban az egy főre eső borfogyasztás igenalacsony szinten mozog – három liter személyenként – annak ellenére, hogy a bor iránti érdeklődés egyre nagyobb.
Japán minden évben több száz millió liter bort importál, amelyből arra lehet következtetni, hogy komolyan foglalkoznak a borrajongók egy-egy fajta alaposabb megismerésével – ehhez nyújt segítséget számukra a minden évben megrendezendő Sakura Borverseny, amelynek a különlegessége, hogy kizárólag női borkóstolók vesznek részt a bíráló bizottságban. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint a rendezvényre nagyon odafigyel a japán piac, mivel a világ minden részéről érkeznek rá minták. Idén újdonság volt, hogy jelentős mennyiségű tételt neveztek be a Kárpát-medencéből, elsősorban Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából.
Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy a fajta magyar neve akadályozza a nemzetközi sikerét. Mitől olasz, ha magyar, és miért rizling, ha nem Riesling? Soha semmi nem váltott ki akkora ellenérzést a szakmában és a fogyasztók között, mint amikor pályázatot írtak ki egy értelmesebb és kifejezőbb névre. Ezért végül maradt az olaszrizling.
Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Már többször beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.
Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzését, de ezek közül is kifejezetten fontosnak tartják a szőlő szerkezetátalakítási támogatást.
Vince napja a borászok várakozása a jó termésért
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket.
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.... ➜
Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét: kiemelten f... ➜
Dr. Aponyi Lajos legújabb szántóföldi növényvédelmi írásában a mostani enyhe időjárás fényében elemzi és előrejelzi a növényvédelemmel kapcsolatos fontos teend... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Megjött a tavasz! De volt egyáltalán tél? A fűtött épületekkel, falakkal védett házi kertekben különben sem lehet biztosan szám... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. A Kárpát medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre.... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.