Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.30
novenyvedoszer.hu

Megállíthatatlanul terjed az otthoni fermentálás

2024.03.18

Mautner Zsófiától, az ismert gasztronómustól származik az a szállóigévé vált mondás, miszerint aki egyszer elkezdi a fermentálást, az nem tudja abbahagyni. Ez annyira igaz, hogy mára megszámlálhatatlan követője vált a rabjává a fermentálásnak. A népszerű közösségi oldalakon nagy csoportja alakult ki. Sokak számára ez újdonság, pedig nem újkeletű dologról van szó, csak elfelejtettünk egy régi szokást. A szó erjedést jelent, ami abból áll, hogy a víz, a só és a zöldség kombinációjából indul el a tejsavas erjedés, ami nagyon hasznos például a bélflórára.

Az erjesztett, más néven fermentált élelmiszereknek ismét reneszánszuk van, a rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezet – főleg a böjti időszakban. Ez egy olyan ősi módszer az élelmiszerek tartósítására – melegítés, vagy mesterséges tartósítószere nélkül –, amely szinte minden kultúrában ismert. A fermentumok szakértőjének számít Ábrahám Anikó, aki a Sopron melletti Ágfalván foglalkozik fermentált zöldségek készítésével, ami nevezhető művészetnek is. Mint mondja: aki idáig eljut, az onnantól kezdve kiélheti a fantáziáját a színekkel és a formákkal is. Az egyik népszerű házasítás, amire esküszik, hogy mások is megkedvelik, a retkes, karfiolos és zöldfűszeres összeállítás, de a csalamádé készülhet káposztából és mindenféle fűszerek és zöldségek hozzáadásával. Fontos, hogy az üvegbe besózott állapotban kerüljenek az alapanyagok. A legutóbbi sikerét a céklakockából, karfiolból készült párosításnak köszönheti.

Fotó: Getty Images

Sok helyen már szintet léptek a fermentált zöldségek és megjelentek a különböző kencék is. Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket – bab, lencse, sárgaborsó – is lehet fermentálni, ami már a vegán étkezés kívánalmainak is megfelel és jól elfér benne a lencse mellett a sültpaprika is. A sokszor kritizált közösségi platformok egyértelműen jónak bizonyultak ezen a téren, ugyanis fontos szerepük van abban, hogy ez az eljárás ilyen szinten terjedőben van.

Egy bevált módszer Ábrahám Anikótól: az üveg aljára kerül a fűszer, amelyre kerül egy réteg karfiol, majd felkockázott cékla, de bármilyen zöldséggel lehet kombinálni. Majdnem az üveg szájáig kell felönteni a sóoldatos vízzel, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 20 gramm sóra van szükség. Ecetre, vagy egyéb ízesítőkre semmi szükség nincs, mert a baktériumok mindvégig végzik a munkájukat. A légmentes lezárást követően két hétig kell erjeszteni normál hőmérsékleten, majd jöhet a fogyasztás.    


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Csapdázás

2022.06.16

...

Csapdázási adatok

2022.06.16

...

Gyümölcskártevők Országos Fogási Adatai

2022.06.13

A csapdákat Reider Imréné, Csillag Anita, Pipei György, Mészáros László, Csordás Csaba, Bodó János és Gálóczhi-Tömösváry Róbert kezelik. Az adatok összesítés...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.