Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.01
novenyvedoszer.hu

Zöld cserebogár, vagy aranyos rózsabogár? Összetéveszthető

2024.04.08

A jó időnek köszönhetően beindultak a tavaszi munkálatok, először a fólia üvegházakban majd a szabad földeken is. A talajmunkálatok során sok esetben különféle pajorokat forgatunk ki a talajból, amiket majdnem minden esetben kártevőként határozunk meg. A hazánkban gyakori cserebogár lárvája - avatatlan szemnek - nagy hasonlóságot mutat a rózsabogár lárvájával. Fontos tudnunk azonban, hogy ezek a pajorok bármennyire hasonlítanak is, másféle tevékenységet folytatnak lárvaállapotuk során és később más faj imágója fejlődik ki belőlük. Mik a különbségek, hogyan tudjuk megkülönböztetni őket? 

Élőhelyük szerinti különbség

A két faj lárváinak mivel más a tápláléka ezért élőhelyük szerint is megkülönböztethetjük őket.

A rózsabogár lárvái korhadéklalók, a komposzt alkotóelemeinek lebontási folyamatában vesznek részt, itt fejlődnek, majd május-júniusban bújnak elő a kifejlett bogarak. Ezek szerint, ha egy komposztálót, vagy korhadó/rothadó növényi maradványokat szórunk szét és benne több fehéres, vastag, szőrös lárvát találunk, amelyek kifli alakban vannak görbülve, ha egy ásónyomban sok ilyen lárva van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a rózsabogár lárváihoz van szerencsénk. 

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) pajorja (forrás: wikipedia)


A zöld cserebogár hazánkban a homokos területek lakója, jelenleg ez az egyik legnagyobb kártételű faj Magyarországon. A zöld cserebogarak tojásaikat a talajba rakják le, majd 3 évig a talajban fejlődnek a lárvák, eleinte csak a humuszt eszik, később a növények gyökereit károsítják. A pajorok a talajban telelnek át, június második felében és júliusban rajzanak ki.

Májusi cserebogár (Melolontha melolontha) pajorja (forrás: wikipedia)


Különbségek a kifejlett bogarak kinézetében 

Az aranyos rózsabogár és a zöld cserebogár mérete kb. azonos. 

Azonban az aranyos rózsabogár fémesen zöld, fényes fedőszárnyain jellegzetes fehér mintázat látható, és teste alul rézvörös színű. “Tarkóján” a tor és a potroh találkozásánál háromszög alakú alakzat található, mely fontos jel a más hasonló nagyság és színű bogaraktól való megkülönböztetésben.

Aranyos rózsabogár (forrás: pixabay.com)



A zöld cserebogár fő jellemzője, hogy háta nem sima, hanem domború.

Zöld cserebogár (kép: agroforum.hu)

 

Kártétele szerinti különbségek

Az aranyos rózsabogarat általánosságban nem soroljuk a jelentős kártevők közé. Csak a kifejlett alakja károsít, alkalmi kártevőnek tekinthető, mivel a gyümölcsfák virágzatának bibéjét, porzóit, szirmait eszi, kirágja, így azokból a virágokból nem fejlődhet már termés.

A rózsabogár a lombot szinte soha nem károsítja (szemben a zöld cserebogárral).

A zöld cserebogár szőlőn okozott kártétele már évtizedek óta ismert.

A gyümölcsfák leveleit fogyasztják, nagy tömegben, rajokban szállnak a fákra és feltűnő gyorsasággal “csipkésre” rágják a leveleket, és csak a levélerek maradnak a fákon.

Védekezés ellenük

Mivel a rózsabogarak kártétele kevésbé jelentős a zöld cserebogakéhoz képest, így a kertünkben cikázó egy-egy rózsabogár miatt még nem kell aggódnunk.

Az aranyos rózsabogarat vonzza a kék szín, tehát virágzáskor és a barackfélék érésekor érdemes kék színű, erjedő gyümölcslével feltöltött tálkákat kihelyezni, melyekkel számos egyedet össze lehet fogni.

A cserebogarak rajzáskori rágáskártétele nehezen megakadályozható, mert általában későn vesszük észre. A fán bármilyen eszközzel gyérítsük a rajzó cserebogarakat, például mechanikailag: rázással, erős vízsugárral, összeszedéssel. Elsődleges a cél a rágáskár olyan mértékű csökkentése, amelyet a fa képes túlélni.

Biológiailag is védekezhetünk feromoncsapdákkal, vagy nem olajos rovarölőkkel. A pajorok láthatatlan kártétele sokkal nagyobb kihívás.

Mindkét bogárfajra kifejlesztettek és kereskedelmi forgalomban is kaphatók feromoncsapdák. Használatukkal a bogarak rajzása nyomon követhető, párhuzamosan a bogarak egyedszámát is csökkentik, illetve időzíthetjük a vegyszeres védekezés időpontját is. Vegyi védekezésben a deltametrin, lambda-cihalotrin, acetamiprid hatóanyag-tartalmú rovarölő szereket lehet alkalmazni. A felkészült mezőgazdasági boltok várják Önöket a védekezésben szükséges termékekkel, szaktanácsokkal. - írja a Kerti hírmondó 2023. Évi 4. Számában Bors Anita.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Indulhat a harc a talajlakó kártevők ellen

Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 0C) még a mélyben telelnek, de 12 0C körül már a felszínhez vándorolnak táplálékot keresnek, számíthatunk a kártételükre. (Érdemes követni a fenti oldalon a talajok felmelegedését.) Ahol tavaly rágásnyomokkal szüretelték pl. a hónapos retket vagy megtalálták a pajorokat a kidőlő szamócatövek alatt, ott valószínűleg az idén is gond lesz a drótférgekkel vagy a pajorokkal.


Ezeket is olvasta már?

Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

2024.04.30

Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának Rudbeckia hirta fajtajelöltje, amely így hivatalos fajtává vált.  A fajta zömök termetének és intenzív, sötétbarna virágszíneinek köszönhetően a ’Shady Girl’ nevet kapta. ...

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

2024.04.30

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálj...

Indulhat a harc a poloskák ellen

2024.04.30

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvéde...

Földigiliszták szerepe a növényvédelemben

2024.04.29

Az ÖMKi legújabb kiadványából - Földigiliszták az egészséges talaj hírnökei - a gazdálkodók megismerhetik, hogy a különböző mezőgazdasági gyakorlatok, mint a tal...

Óriási drágaság volt a növényvédőszer-piacon múlt évben

2024.04.29

Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplő...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.