Élesztő nélkül, elsősorban kovásszal. A prémium minőségű termékek így készülnek a göbölpusztai pékség üzemében, ahol hetente tízezer darab péksüteményt és kétezer kenyeret adnak el, de a különböző kekszekből, linzerekből és pogácsákból is elfogy kétszáz kilogramm.
Ez állandó számnak tekinthető az idei sok nehézség, vagyis az aszály és a háborús konfliktussal járó energiaköltségek emelkedése ellenére is. A környék harminc üzletében forgalmazzák az előbb említett termékeket, amelyekre a szállodák és éttermek is felfigyeltek. A vásárlók elmondása szerint szükség van arra, hogy az elfelejtett ízeket visszahozzák, mert a gyors érlelésű és tartósítószerekkel sűrűn ellátott kenyerek, péksütemények nem képesek ezt garantálni, ráadásul sokan tartanak is ezektől. Göbölpusztán népszerűek a tönköly- és alakor búzából készült teljes kiőrlésű termékek, azon belül is a rozskenyerek, melyekhez havonta tekintélyes mennyiségű, négy-hat tonna BL 80-as lisztet használnak fel. A megnövekedett igények miatt ezért arról döntöttek az üzem vezetői, hogy további fejlesztésekkel szeretnének a vásárlók igényeihez igazodni.
A szintén Göbölpusztán található vágópont kapacitása azonban már korlátozott, mert a nagy vágóhidakkal ellentétben csak meghatározott mennyiséget dolgozhatnak fel, de még így is ki tudják szolgálni a vásárlókat. A heti száz sertés vágására engedélyezett ponton a késztermékek széles palettája található meg: disznósajt, debreceni, turista szalámi, virsli. Az aszály, az energiaválság, vagy a vírus ellenére ugyanúgy teljes kapacitással dolgozik az üzem, sőt ahogy Zimmermann István a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja tájékoztatott, nem győz eleget tenni az igényeknek. Erre egy jó példa az, amikor felmerült, hogy étolajból ellátási gondok lehetnek az országban, akkor megnőtt az igény a sertés zsírra. Ezek az igények is a vágóponton jelentkeztek.
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos.... ➜
Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne... ➜
Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőö... ➜
A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált ... ➜
A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.