Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.01
novenyvedoszer.hu

Folyamatos gombabetegségek: alma tűzelhalás, puszpángmoly!

2024.04.16

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartogat meglepetést a számunkra, mert a megszokotthoz képest nagyobb ütemben fejlődnek, növekednek a növényeink. A felszívódó készítmények felhígulnak a hirtelen meghízó növényekben, a kontakt növényvédő szerek bevonatában pedig „lyukak” keletkeznek a gyorsan kiterülő leveleken. Mindkét esetben védelem nélkül maradnak a fáink, bokraink. Tehát az idei tavaszon gyakoribb ismétléssel, permetezéssel tudunk védekezni a károsítók ellen.

Továbbra is a gombákra kell a leginkább figyelni. A virágzó csonthéjasokon (elősorban a meggynél) még mindig aktuális a virágfertőző monília elleni védekezés. Amennyiben a virágzó kajszikat sikerült megmenteni a moníliától, akkor a hajtások védelme miatt ismételni kell a permetezést a kisleveles fákon is..

A varasodás fertőzésnek a veszélye sem csökkent, az időjárásunk továbbra is biztosítja a levélnedvességet és a megfelelő hőmérsékletet a terjedéséhez.

Beteg rügyekből korcs virágok! A mai fotó permetezetlen, lisztharmatos Jonathán almafán készült. Nem csökkent a fertőzési nyomás, ismételjék a védekezést a fogékony fajtákon.

Lisztharmatos Jonathán fa képe

A 04.10-én fotózott őszibarackot sem permetezték, minden levele fodros, torzult volt a tafrinától. Egy nemrég kibújt fiatal levelén látható friss tünet azt bizonyítja, hogy még nem múlt el a veszély!

Őszibarack tafirnás betegsége a képen

Minden olyan gomba és baktérium támadhat, melyek a nedves, meleg vagy változékony időjárásnál indítják a fertőzésüket. Pl. a csonthéjasok és a szamóca levélbetegségei. Lsd. Korábbi növényvédelmi előrejelzések.

Almatermésűek tűzelhalásos betegsége

A műszeres előrejelzések szerint almatermésűek tűzelhalását okozó baktérium /Erwinia amylovora/ fertőzési veszélye: ++++ . Virágzásban fertőz. Az Aliette 80 WG és néhány rézkészítmény engedélyezett ellene.

A rezek használatát minden virágzó növénynél meg kell gondolni! Végezzenek próbapermetezést, mert még a kis termést is megperzselheti.

Almánál a viaszréteg kialakulásáig (kb. a termés diónagyságáig) vagy a viaszréteget lemosó esőket követően is megégetheti az érzékeny fajták gyümölcseit. Megoldás még tűzelhalás ellen a Blossom Protect „bioszer”, mely egy számunkra hasznos gombát tartalmaz és biztosan nem perzsel.

Kibújt a selyemfényű puszpángmoly

Óbudán március 28-án találtam meg a téli hernyófészkéből kibújó selyemfényű puszpángmoly hernyót. Nem késlekedtek a permetezéssel, az április 7-én lefényképezett lárva már nem rágja tovább a buxusbokrot.

Selyemfényű puszpángmoly lárvája a képen

Ha Önök még nem adták fel a puszpángok megmentését, akkor permetezni kell. Nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet. A fiatal hernyók ellen a Dipel DF(Foray 76B, Lepinox Plus, stb.), később  pl. a Decis, a Karate Zeon 5 CS, a Mospilan 20 SG hatásosak.Tapadásfokozót is keverjenek a permetléhez!

 


 


Kapcsolódó cikkek:


A mandula károsítói és növényvédelme

A mandula a mediterráneum és a szubtrópusi övezet tipikus növénye. A világon a mandula a legjelentősebb mérsékelt égövi csonthéjas gyümölcsfaj, világtermelése meghaladja az évi 2 millió tonnás termésmennyiséget. A világ mandulatermésének feléért az Amerikai Egyesült Államok felel, ezt követi Spanyolország és Olaszország. A gyümölcs magas energiatartalma az 52% körüli olaj, 7%-os szénhidrát és körülbelül 28%-os fehérjetartalomnak köszönhető.

A poloskaszagú szilvadarázs fajok csapdázása

A poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést már a szilva virágzásakor meg kell kezdeni. A szilvadarazsak rajzása fehér színű ragacslapok kihelyezésével ellenőrizhető, melyeket a szilva virágzása előtt már ki kell kihelyezni. Mivel a tavalyi évben jelentős kárt okoztak a kertekben, így Zsigó György növényorvos és csapata idén a poloskaszagú szilvadarázs fajokat is csapdázta a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig.

Termésnövelők, növényvédő szerek. Itt a változás

A termésnövelő anyagokkal kapcsolatban az engedély-tulajdonosoknak, a kereskedőknek és a vásárlóknak is jelentős változásokat hozott az idén életbe lépett új jogszabály. A gazdaboltok hatósági ellenőrzései leegyszerűsödnek, a vásárlóknak sem kell az termékek címkéjén pl. az engedély hatályát keresgélni. Bemásoltam a NÉBIH március 18-i ismertetőjét, melyben az aláhúzásokkal emelem ki a legfontosabbnak ítélt részeket - tájékoztatja a novenyvedoszer.hu -t Zsigó György, növényorvos.


Ezeket is olvasta már?

Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

2024.04.30

Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának Rudbeckia hirta fajtajelöltje, amely így hivatalos fajtává vált.  A fajta zömök termetének és intenzív, sötétbarna virágszíneinek köszönhetően a ’Shady Girl’ nevet kapta. ...

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

2024.04.30

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálj...

Indulhat a harc a poloskák ellen

2024.04.30

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvéde...

Földigiliszták szerepe a növényvédelemben

2024.04.29

Az ÖMKi legújabb kiadványából - Földigiliszták az egészséges talaj hírnökei - a gazdálkodók megismerhetik, hogy a különböző mezőgazdasági gyakorlatok, mint a tal...

Óriási drágaság volt a növényvédőszer-piacon múlt évben

2024.04.29

Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplő...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.