Egyre kevesebb a sertéstelep idehaza és Európában is, pedig lenne kereslet a jó fajta, minőségi, feldolgozott termékekre. Már évekkel korábban kikiáltották a sertéshúst egészségtelen élelmiszernek és úgy tűnik, hatott a kampány, Ennek az lett a következménye, hogy évről-évre csökken az állatállomány és a sertéstartók száma is. Az unióban 2012 és 2022 között az állomány hat százaléka tűnt el, de itthon is hasonló a helyzet, de nem csak az étkezési szokások megváltozása az oka ennek.
Olaszországon és Spanyolországon kívül szinte mindenhol csökkent a sertésállomány, hazai viszonylatban is egyértelmű visszaesést látnak a szakemberek. Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint elég volt két év ahhoz, hogy az ágazat ilyen rossz helyzetbe kerüljön, de annyira azért nem rossz a helyzet, mint a nyugat-európai országokban. Hozzátette: több tényező is befolyásolta a hazai állomány csökkenését, de a másik oldalról időközben beértek az elmúlt évek vidékfejlesztési programjai és beruházási támogatásai, tehát a tenyésztéshez szükséges különböző fejlesztések megvalósultak. Hatékonyságban előrelépett a sertéságazat, vagyis kevesebb kocával több hízót tudunk előállítani, mert nincs annyi kocára szükség ugyanazon termelési színvonal fenntartásához. Az idei év tehát jövedelmező a sertéságazat számára.
-Az étkezési szokások megváltozása és a sertéshús elleni negatív kampány miatt nem annyira népszerű a hazai lakosság körében, mint harminc-negyven éve. Ezzel a folyamattal meg kell küzdenünk. A sertéshús ára időközben emelkedett, ezért nem mindenki tudja megengedni magának, hogy hetente többször sertéshúst vásároljon, de figyelembe kell venni, hogy a fiatalabb korosztály kevesebb sertéshúst fogyaszt, mint az idősebb generáció. Németországban például az utóbbi öt évben tíz kilogrammal csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás, ez egyértelműen a kormányzati politikának és a zöld szervezetek lejárató kampányának is betudható. Idehaza ennyire drasztikus sertéshúsfogyasztás csökkenésről nem kell beszélni, de tíz százalékos visszaesésre biztosan kell számítani -összegezte tapasztalatait Fitos Gábor.
Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/nem-allt-meg-a-serteshus-aranak-emelkedese
A hideg beköszönte a disznóvágások ideje is egyben. Ez az időszak segíthet az értékesítésben. Magyarországon egyre kevesebben tartanak disznókat, de a hagyományos magyar konyha azért nem hagyja magát legyűrni, különösen így az év végi ünnepek előtt megugrik a disznóhús iránti kereslet.
A tulipánhagyma ültetésének az ideje általában szeptemberben, vagy jobb esetben októberben érkezik el. Jó hírünk van azoknak, akiknek csak most jutott az eszébe az a go... ➜
Köhögés, torokfájás, láz. Korunk nagy hibája, hogy mindenki a gyógyszerben látja a megoldást, a kiutat, nem pedig az immunrendszer erősítésben, vagyis a megelőzésben... ➜
A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézsé... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) által végzett átfogó vizsgálatok eredményeként hamarosan egyedi, a szőlőültetvények sajátosságaihoz igazított növényvédelmet... ➜
A 2023. harmadik negyedévi műtrágya- és növényvédőszer-forgalom jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági szektorban – jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI)... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.