Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.26
novenyvedoszer.hu

Nem állt meg a sertéshús árának emelkedése

2023.01.01

Két év szűkös esztendő után sem lábalt ki még igazán a sertéspiac a válságból, pedig pár hónapja sokat változtak a felvásárlási árak. Ez számokban azt jelenti, hogy a 450 forint kilogrammonkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít. Ha jobban részletezzük a számokat, akkor az egy kilogrammra jutó önköltség az energia drágulásával több, mint 80 forint. A sertéstartók a nagy alapanyag- és az energiaár növekedések miatt tehát azt mondhatják, hogy végre nem termelnek veszteséget. Az árbevétel valamennyire fedezi a költségeket.

A fogyasztók sem számíthatnak egyelőre sok jóra 2023-ban, mivel a feldolgozói árak emelkedése nem jelent meg teljesen az árakban. A kilátásokról kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki szerint a sertéstenyésztőknek jó hír volt a tavalyi érdemi áremelkedés, hiszen az önköltségeik drasztikusan emelkedtek a többi ágazat képviselőihez hasonlóan. A sertéstenyésztők azzal a helyzettel találták magukat szemben, hogy hiába emelkedtek a ráfordítások, azokat nem tudták érvényesíteni az értékesítés során. Az elmúlt hetekben is volt bizonyos szintű emelkedés, amellyel nem jelenthető ki, hogy megállt az önköltség növekedés, mert a mostani ráfordítások mellett sem fedezi a kiadásokat, ezért ebben a negyedévben még várható némi élősertés felvásárlási áremelkedés.



-A húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag, amellyel meghatározható az ágazat gazdaságossága, ezért a 80 százalékos alapanyagár növekedés nagyon erősnek mondható ütés volt. Ráadásul az energiahordozók árának emelkedése azt eredményezte, hogy vannak olyan kisebb, vagy közepes méretű cégek, amelyek tízszeres gáz- és energia költségekkel dolgoznak az egy évvel ezelőttihez képest. A nagyobb cégeknél – amelyek alkupozícióval is rendelkeznek – is szintén igaz a tízszeres növekedés. Ehhez képest az értékesítési árak valóban növekedtek, de lényegesen alacsonyabb mértékben. Az elmúlt év során a hús- és húskészítmények negyven százalékkal növekedtek, ami a fogyasztók számára drasztikus, de ha odatesszük az önköltséget, akkor ez nem igazán épült be még a fogyasztói árakba, ezért a következő időszakban a sertéshús árak növekednek -hangoztatta Éder Tamás.

Eközben jó hír, hogy a baromfi és a sertéshús fogyasztás kezd kiegyenlítődni ez utóbbi javára. A kilencvenes évektől kezdve a sertéshús szerepe az átlagos magyar fogyasztó kosarában elkezdett csökkenni, de az elmúlt években – részben a népszerűsítő kampányoknak, részben a felvilágosításoknak – a sertéshús egészségben betöltött szerepét sikerült kihangsúlyozni, ezért felzárkózott a fogyasztása a baromfihús mellé, ráadásul a baromfinál sokkal gyorsabban megtörtént az önköltség növekedésének beépítése a fogyasztói árakba. Így a baromfihús noha elkezdett drágulni, míg a sertéshúsra ez nem volt igaz, így a két termék ára megegyezett, sőt voltak olyan időszakok, amikor a karaj olcsóbb volt, mint a csirkemell, így ebből a szempontból nem áll rosszul a sertéshús, sőt a húskészítmények háromnegyede sertéshúsra épül.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Levéltetű, szivarsodró eszelény, körtebolha. Aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.25

Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő csapadékzóna végre jelentősebb esőt hozott. A változás hatására várhatóan ismét megugrik a betegségek és rovarkártevők okozta növényvédelmi események száma. - figyelmeztet legújabb kertészeti előrejelzésében dr. Aponyi Lajos....

A Mospilan 20 SG, a 4 grammos kiszerelésben ismét III. kategóriás lett

2024.04.25

Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó...

Stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

2024.04.25

A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szer...

A mezőgazdaságnak kiemelt szerepe van a klímakockázatban

2024.04.25

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) most először összeállított, alkalmazkodásról szóló ún. EUCRA jelentésében 5 fő csoportba sorolta (élelmezés, egész...

MÁR ÉRIK A MAGYAR SZAMÓCA, JÓ TERMÉS VÁRHATÓ AZ IDÉN

2024.04.25

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.