Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Mire számíthatunk a szántóföldeken? Március végi növényvédelmi előrejelzés

2024.03.28

Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk. Jelentősebb csapadék csak a Dunántúl nyugati tájegységeiben hullott, más térségekben csupán néhány milliméter esett. A talaj felső rétege erősen kiszáradt, a kapás kultúrák talajelőkészítése zavartalanul folyik. Virágzik a kökény, a népi mondás szerint kezdődhet a kukorica vetése.
 

Őszi kalászos gabonák


Az őszi kalászos gabonák fejlődésének továbbra is kedvez a jelenlegi időjárás. Megkezdődött az árpa szárbaindulása, a búza pedig a bokrosodás végén tart. A gabonákon károsító betegségek terjedésében a korábbiaknál kissé hűvösebb időjárás miatt túl sok változás nem történt.
Az árpán a pirenofórás fertőzés lassú terjedése figyelhető meg, míg a lisztharmat fertőzés szintje a legfejlettebb állományokban gyenge-közepes mértékű, és elsősorban az alsó, fejlettebb leveleket érinti.
A búzán a sárgarozsda lassú, de folyamatos fertőzése tapasztalható, a friss tünetek mellett sporuláló foltokat láthatunk. Emellett a szeptóriás megbetegedés a jellemző gyenge-közepes mértékben.

A gabonatáblák szegélyeiben folyamatosan erősödik a vetésfehérítő bogarak egyedsűrűsége. Gócosan 10 hálócsapásban akár 15-25 bogarat is megfigyelhetünk, a déli tájegységekben erősödik a peterakás, az érő tojásokból április elején már várható a lárvakelés kezdete. Az erősen fertőzött táblákban megkezdődött a védekezés az imágók ellen.

Forrás: pixabay.com


Őszi káposztarepce

Az őszi káposztarepce a változékony időjárás ellenére általában elérte a zöldbimbós fejlettséget. Igen erős a repcefénybogarak betelepedése, virágzatonként 3-5 bogár is megtelepedett a bimbókon, ami vontatott virágzáskezdet esetén nagy károkat képes előidézni. Újabb betelepedési hullám figyelhető meg a szárormányosok esetében, tehát erre a kártevőre ismét oda kell figyelni, illetve a fénybogár elleni kezeléssel erre a kártevőre is gondolni kell. Helyenként már megkezdődött a becőormányos bogarak betelepedése is, de létszámuk egyelőre jelentéktelen. A repcekártevők elleni rovarölő szeres kezelések során fokozottan ügyeljünk a megporzó rovarok megóvására, ezért szigorúan tartsuk be a készítményekre vonatkozó kijuttatási, felhasználási szabályokat.

Forrás: pixabay.com

Cukorrépa, napraforgó, kukorica

A cukorrépa, napraforgó és kukorica fokozottan érzékeny a talajlakó kártevő fertőzöttségre, ezért most időszerű a talajokban található drótférgek, pajorok (kukoricánál a kukoricabogár peték is) létszámának ellenőrzése, és indokolt esetben a védekezésre való felkészülés. Általános szabály, hogy 2 db/m2 feletti együttes fertőzés esetén meggondolandó a talajfertőtlenítés elvégzése, mert a kártevők okozta tőszámkiesés akár gazdaságtalanná is teheti termesztést.

Szerző: Dr. Aponyi Lajos
www.magyarnovenyorvos.hu

 


Kapcsolódó cikkek:


Őszi árpa, búza és repce aktuális növényvédelme

Megjelent Dr. Aponyi Lajos legújabb szántóföldi előrejelzése. Írásában kitér az őszi árpa és búza növényvédelmére, az időjárási körülményekkel összefüggő rozsdabetegségekre, a fokozatosan megjelenő rovarkártevőkre, valamint az őszi káposztarepcét súlytó szárormányosok és fénybogarak elleni védekezésre. Véget ért a februári tavasz, de a márciusi meteorológiai előrejelzések is hasonló tendenciát mutatnak. A hosszan tartó meleg minden gyümölcstermő növényt rügyfakadásra késztetett, de az áttelelt szántóföldi növények is sokkal fejlettebbek, mint ahogy március elején kellene lenni - olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalon.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.