Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.01
novenyvedoszer.hu

Megkezdődhet az import élelmiszerek visszaszorítása

2024.04.15

Nemsokára 200 milliárd forint értékben fognak kiírni feldolgozói fejlesztési pályázatokat, külön a kisebb és külön a nagyobb projektekre. A mostani uniós ciklusban összesen 750 milliárd forintot szánnak az élelmiszeripari fejlesztések támogatására.

A feldolgozóüzemek számára hamarosan megjelenő fejlesztési pályázatok megtervezésében is segítséget nyújthat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) első alkalommal megrendezett FoodTechShow Élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítás. A rendezvényen több mint 60 kiállító 150-nél több gépet fog bemutatni. Erről a rendezvény megnyitóján Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke beszélt, aki szerint ez a rendezvény is jelzi, hogy az élelmiszeripar szépen lassan megtalálja a helyet az agráriusok által dominált köztestületben.

A következő hetekben összesen 200 milliárd forint értékben írnak ki pályázatot a feldolgozóüzemek támogatására, 50 milliárd forint értékben a kisebb, 150 milliárdnyit pedig a nagyobb projektek megvalósítására. Ez nagy összeg, felelősen kell felhasználni – fogalmazott a NAK-alelnök. Nem szabad elfelejteni, hogy a támogatás egy része uniós forrásból, másik, jelentős része pedig a magyar adófizetők pénzéből származik, köszönhetően annak, hogy a kormány a maximális, 80%-os mértékben egészíti ki a vidékfejlesztési forrásokat.

"A támogatásokat olyan intézkedésekre kell fordítani, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot és növelik a versenyképességet" – tette hozzá.

Ez azért is fontos különösen, mivel tavaly megfordult egy néhány éve tartó pozitív trend, és a hazai élelmiszerek itthon is piacot vesztettek, míg az import termékek ismét teret nyertek. A beruházások így most a belpiac és az export fejlesztése érdekében is szükségesek, a tömegtermékek és a magasabb hozzáadott értékű, a réspiacok igényeit kiszolgáló élelmiszerek előállításában egyaránt. Éder Tamás reményei szerint a nyertes pályázatokban a korábbiaknál nagyobb szerepe lesz az automatizációs, digitalizációs megoldásoknak.
 
Az elmúlt években lemaradt a magyar élelmiszeripar
A magyar élelmiszeriparra most az a jellemző, hogy a cégek nincsenek felszerelve a legkorszerűbb technológiákkal, de ez a támogatás lehetőséget ad arra, hogy ezen változtassanak. Ehhez ezek szerint adott a támogatás – és ahogyan azt a bankok jelezték -, a hitel, és most különösen figyelni kell arra, hogy jó üzleti tervekkel álljanak elő a fejleszteni kívánó élelmiszeripari vállalkozások. Éder Tamás szerint éppen ezért reális, piacképes projektekre van szükség. A szakember hozzátette, hogy ilyen mértékű támogatás ritkán adódik, még ha ebben az uniós ciklusban talán még egyszer meg is ismétlődhet. A NAK-alelnök kiemelte, hogy az, ami most az élelmiszeripari támogatások kereteként formálódik, megfelelő módon szolgálja az iparág érdekeit, ennél nagyobb támogatás pedig vélhetően felesleges kockázatvállalás irányába terelné az ágazatot.

A mostani után még egy környi pályázat jöhet később
A hamarosan kiírandó, összesen 200 milliárd forint támogatásról szóló pályázatok újabb körben történő megismétlésének szándékát erősítette meg Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is. Mint mondta, a jelenlegi uniós ciklusban 750 milliárd forintot terveztek az élelmiszeripar fejlesztéseinek támogatására. Ebből az összegből 2021-ben és 2022-ben – az új közös agrárpolitika hatályba lépésének csúszása miatt még az előző ciklus szabályai szerint – már kiírtak pályázatokat.

A 750 milliárd forint nagyságát érzékelteti, hogy az uniós csatlakozás óta, a jelenlegit megelőző három támogatási ciklusban összesen nem jutott ennyi az élelmiszeripar fejlesztésére. A számítások szerint – a mostani kiírásokkal együtt – még 400 milliárd forint támogatást hirdethetnek meg. Ez pedig a maximális támogatási intenzitást figyelembe véve közel ezermilliárd forint nettó beruházási költségű fejlesztést generálhat az élelmiszeriparban. Ez jelentős struktúraváltást is eredményezhet.

Ezeket is olvasta már?

Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, adatok frissítve 2024.04.30.

2024.05.01

Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések....

Fokozódik a sárgarozsda terjedése a kalászosokban

2024.05.01

A korábbi hideg és száraz időjárás miatt sokáig stagnált a kalászos gabonaféléken fertőző sárgarozsda terjedése, most a kártétel járványszerű megerősödésér...

Egy özönvízszerű csapadék nem oldja meg a gondokat

2024.05.01

Bár az elmúlt néhány napban jutott csapadék az Alföldre is, egyáltalán nem orvosolta a krónikus vízhiányt. Mindenütt az esőt várják és azt, hogy kihirdessék a tart...

Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

2024.04.30

Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövényter...

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

2024.04.30

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.