Mautner Zsófiától, az ismert gasztronómustól származik az a szállóigévé vált mondás, miszerint aki egyszer elkezdi a fermentálást, az nem tudja abbahagyni. Ez annyira igaz, hogy mára megszámlálhatatlan követője vált a rabjává a fermentálásnak. A népszerű közösségi oldalakon nagy csoportja alakult ki. Sokak számára ez újdonság, pedig nem újkeletű dologról van szó, csak elfelejtettünk egy régi szokást. A szó erjedést jelent, ami abból áll, hogy a víz, a só és a zöldség kombinációjából indul el a tejsavas erjedés, ami nagyon hasznos például a bélflórára.
Az erjesztett, más néven fermentált élelmiszereknek ismét reneszánszuk van, a rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezet – főleg a böjti időszakban. Ez egy olyan ősi módszer az élelmiszerek tartósítására – melegítés, vagy mesterséges tartósítószere nélkül –, amely szinte minden kultúrában ismert. A fermentumok szakértőjének számít Ábrahám Anikó, aki a Sopron melletti Ágfalván foglalkozik fermentált zöldségek készítésével, ami nevezhető művészetnek is. Mint mondja: aki idáig eljut, az onnantól kezdve kiélheti a fantáziáját a színekkel és a formákkal is. Az egyik népszerű házasítás, amire esküszik, hogy mások is megkedvelik, a retkes, karfiolos és zöldfűszeres összeállítás, de a csalamádé készülhet káposztából és mindenféle fűszerek és zöldségek hozzáadásával. Fontos, hogy az üvegbe besózott állapotban kerüljenek az alapanyagok. A legutóbbi sikerét a céklakockából, karfiolból készült párosításnak köszönheti.
Fotó: Getty Images
Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának Rudbeckia hirta fajtajelöltje, amely így hivatalos fajtává vált. A fajta zömök termetének és intenzív, sötétbarna virágszíneinek köszönhetően a ’Shady Girl’ nevet kapta. ... ➜
Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálj... ➜
Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvéde... ➜
Az ÖMKi legújabb kiadványából - Földigiliszták az egészséges talaj hírnökei - a gazdálkodók megismerhetik, hogy a különböző mezőgazdasági gyakorlatok, mint a tal... ➜
Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.