Afiatal pár egyedülálló kezdeményezése azonnal nagy követőtáborra talált:több ezer birsfájuk egy részét lakossági fogyasztóknak adják örökbe, akik a távolból is nyomon követhetik gyümölcsfájukat és a termést saját maguk is leszedhetik. A Dunakömlő közelében található több, mint 4 hektáros területen 2014 óta foglalkoznak birstermeléssel, ám csak az idén nyitottak a lakosság felé és kezdték el az örökbefogadási programot, amelyre az ország minden pontjáról jelentkeztek már családok, magánszemélyek.
A közösségi médián keresztül értesültek róla az olvasók, hogy birsalmafát is lehet örökbe fogadni. Ráadásul olyan gyümölcsről van szó, amelyből sok minden -befőtt és birsalmasajt - is készülhet. A vásárlók elsősorban azért szerették meg, mert olcsóbban lehet itt hozzájutni, mintha áruházban vennék meg, emellett a helyi termelőket támogatják ezzel. Matus Dóra a birtok egyik gazdája azt mondja, hogy ötven tonna termést szüretelnek le, az örökbefogadó szüretelők pedigválaszthatnak, hogy összekészítve kérik-e, vagy maguk jönnek ide érte. A legtöbben az élmény miatt is választják a birtoklátogatást. Mint kiderült, eddig kétszáz fát fogadtak örökbe családok, magánszemélyek, de négyszáz fánál nem tudnak többet örökbe adni, hiszen a kereskedelmi partnereket is ki kell szolgálni, hiszen a pálinkaházak a hazai alapanyagra mindenképpen számítanak. A birstermesztés nagy piaci lehetőségeket jelent, kevés az alapanyag, kevesen foglalkoznak vele nagy tételben és intenzíven. Ezzel magyarázta az ötletgazda az ültetvény létrehozását, amelynek népszerűsége ma már egyre nagyobb.
Az örökbefogadás azért is jó döntés, mert a vásárló folyamatosan nyomon követheti a fa fejlődését, vagyis annyi visszaigazolást kap róla, amit egy boltban vásárolt gyümölcsről soha nem tudhatna meg.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
Termelői piac a XXI. században címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem. A május 7... ➜
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése ót... ➜
Az utóbbi száz évben háromszor volt ilyen február, március, ami a hőhatást és a meleg időjárást illeti. Ez a szokatlan időjárás azt jelenti a növények számára, h... ➜
Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.