Csemegekukoricából továbbra is Európa első számú termelői vagyunk, de világviszonylatban is a második legnagyobb exportőröknek számítunk. A kukorica háromnegyede a konzerviparban, egynegyede a hűtőiparba kerül, de ide tartozik az az öt-tíz százaléknyi rész, amit a friss, piaci csemegekukorica tesz ki, amit a tavaszi-nyári időszakban főtt kukoricaként szoktuk fogyasztani.
Hasonlóak az arányok a zöldborsónál is: háromnegyedét a konzervipar, a többit a hűtőipar veszi fel. De ami jelentős különbség a két kultúra között, hogy amíg a kukoricát nyolcvan százalékban exportáljuk, addig a zöldborsóból ugyanennyi marad belföldön és a kisebb részét exportáljuk. Mindezeknek azért van most jelentősége, mert az elmúlt hetekben több vidéki üzlet polcain hiánycikk volt a csemegekukorica. Van-e oka aggódni a vásárlóknak és kitart-e a feldolgozott csemegekukorica, illetve borsó a következő szezonig? Erről kérdeztük Apáti Ferencet a FruitVeB–Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét, aki szerint azévszázados aszály ellenére szerencse volt az, hogy a zöldségtermő területek hetven százaléka öntözött. Ez a csemegekukorica és a zöldborsó vonatkozásában – amelyek a hazai zöldségtermés kétharmadát adják – úgy értendő, hogy a csemegekukorica termőterületünk nagyjából hetven százalékban öntözött, a zöldborsó valamivel kevesebb arányban, de mivel általában júniusban már betakarítják, így az aszályos időszakok kevésbé szokták érinteni. -Ebben az évben is kiesést okoztak az időjárási viszontagságok: zöldborsóból tíz-húsz százalékos termésveszteséget figyeltünk meg már a júniusi hőséghullám és az aszályok idején, míg a csemegekukoricában harminc-negyven százalékos terméskiesésre számítunk. A kukorica - ahol nem öntözött -, ott hetven-száz százalékos volt a terméskiesés, míg az öntözött állományban is húsz százalékos volt a terméscsökkenés -összegezte az elnök.
A következő termésig kitart a két zöldség. Nyugtatta meg a vásárlókat Apáti Ferenc, aki mindezt azzal magyarázta, hogyakukoricánál a terméskiesés kevésbé érzékenyen érinti a belföldi, de annálinkább az exportpozícióinkat. A zöldborsónál ugyanakkora nagyobb hazai értékesítés miatt minden veszteség érezhető, de az a kis veszteség nem rengeti meg a hazai pozíciókat, ezért lesz elegendő mirelit zöldborsó.
Rontotta a termelői kedvet az idei esztendő. A feldolgozóipar, a hűtő- és konzervipar belekényszerült abba, hogy kétszer annyival emelje meg a felvásárlási árakat az előző évhez képest, ezért nem látni tisztán, hogy a termelési lelkesedés megtartása érdekében a következő évben milyen mértékben kell az alapanyag árát megemelni ahhoz, hogy legyen elegendő kukorica, vagy borsó, amit megtermelnek a gazdálkodók.
Termelői piac a XXI. században címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem. A május 7-én a Budapesti Corvinus Egyetem megrendezett eseményen a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő, a termelői piacok trendje és sikere mellett a termelők piacra jutása, és a piacon maradáshoz szükséges feltételek kerülnek a középpontba.... ➜
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése ót... ➜
Az utóbbi száz évben háromszor volt ilyen február, március, ami a hőhatást és a meleg időjárást illeti. Ez a szokatlan időjárás azt jelenti a növények számára, h... ➜
Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A... ➜
Az idei korábbi tavasz előre hozta a fenyőrontó darázs (Neodiprion sertifer) lárvák kikelését és károsítását.A kifejlett alakjában néhány mm-es darázsféle, amit ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.