A Zselici Méhész Egyesület kitartó erőfeszítéseinekköszönhetően a zselici mézet már csak egyetlen lépés választja el attól, hogy igazihungarikum legyen. Ebben nagy szerepe van Mészáros Jánosnak, akinek a munkáját Somogyi Príma-díjjal jutalmazták. A méhész egyik legfontosabb célja a magyar termelői méz népszerűsítésén túl, hogy a kuriózumnak számító zselici hársmézet hungarikummá nyilvánítsák.
Mészáros János kaposvári méhész számára igazi szerelem a méhészkedés. De nem csak a méhekkel való munkáért rajong, hanem közben egy közösségért, a zselici méhészek nagy családjáért is aktívan dolgozik. Tudomása szerint nem volt méhész a családban, valamikor régen megérintette a mézes puszedli illata, amely a propolisznak köszönhetően volt olyan intenzív, jellegzetes. Ez meghatározó emlék maradt. A másik, ami a méhészkedés irányába vezette, az Götz János kaposvári méhész rábeszélésére történt, aki a hárs és az akácerdőjét látva azt mondta, hogy minden adott a méhészkedéshez.
-Az ő kezdeményezésére indultam el ezen az úton, s mivel faipari mérnök vagyok, így adott volt, hogy minden eszközt, ami fából készült, azt megterveztem. Olyan szoros kötődés alakult ki, hogy amikor tanítottam, akkor jó néhány tanítványom kezdte el a méhészkedést és – ahogy a mondás is tartja – az a jó, amikor a mestert túlszárnyalják. Ma már több száz családdal dolgoznak és az a sok beszélgetés nem volt hiába való -emlékezett vissza.
Ezen a mézen keresztül sokat lehet tenni a város és a Zselic megismertetéséért – ezért szervezték a mézfesztivált és ezért került be a Somogyi Értéktárba a zselici hársméz. Akkor született meg a gondolat, hogy ezt az elhatározást tovább kellene vinni. Azzal, hogy a Nemzeti Értéktárba bekerült a hársméz, nem csak a környék, hanem az egész ország is felfigyelt arra, hogy mitől különleges ez a méz. Mészáros János felidézte: „Ez egy olyan magyarországi érték, amelyet nem mi találtunk ki, hanem az őseink évszázadok óta művelik ezt a tevékenységet, emellett ellátják a környéket mézzel. Ezt az értéket pedig a legfiatalabbakkal is meg kell ismertetni, hiszen rajtuk múlik a magyar és a zselici méz jövője”.
Hamarosan több ezer olyan diákkal ismertetik meg a mézet, akik tasakos mézet kapnak, amit haza vihetnek és emellett kóstolhatnak is mézeket. Az a céljuk a szervezőknek, hogy a gyerekek megismerjék az igazi hazai mézet, mert a tavalyi és az idei év katasztrofális volt a magyar méhészeti ágazat számára. A kaposvári méhész szerint minél többet fogyasztunk idehaza ebből a megtermelt mézből, annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatva egy olyan európai piacnak, ahol kamion számra hozzák be a hamisítványokat.
Olvassa el a KaposvárMost.hu írását Mészáros Jánosról:
https://kaposvarmost.hu/cikkek/2023/10/16/meszaros-janos.html
A tulipánhagyma ültetésének az ideje általában szeptemberben, vagy jobb esetben októberben érkezik el. Jó hírünk van azoknak, akiknek csak most jutott az eszébe az a go... ➜
Köhögés, torokfájás, láz. Korunk nagy hibája, hogy mindenki a gyógyszerben látja a megoldást, a kiutat, nem pedig az immunrendszer erősítésben, vagyis a megelőzésben... ➜
A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézsé... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) által végzett átfogó vizsgálatok eredményeként hamarosan egyedi, a szőlőültetvények sajátosságaihoz igazított növényvédelmet... ➜
A 2023. harmadik negyedévi műtrágya- és növényvédőszer-forgalom jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági szektorban – jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI)... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.