Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.01
novenyvedoszer.hu

Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.16-án

2024.04.17

Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőösszegszámításra és a rajzás megfigyelésére alapul.
Dr. Háry Katalin legújabb, webkamerás csapdafogási értékelése.


Minden ültetvényen távcsapda kerül kihelyezésre, amelyben szexferomon kapszula található. Ez a kapszula olyan feromont tartalmaz, amellyel a nőstény egyedek párosodás céljából csalogatják a hímeket. A megtermékenyítésre váró nőstény megtalálása helyett a hímek azonban a csapdába, általában egy ragacsos felületű lapra esnek. A csapda minden nap leolvasásra kerül és az adatokból megállapítható, hogy milyen ütemben jöttek elő a kifejlett hímek.

A csapda adatai alapján megbecsülhető az adott kártevő populációjának mérete és a kifejlett hímek rajzáscsúcsa (amikor a legtöbben jönnek elő egységnyi idő alatt). Bizonyos kártevőknél ekkor célszerű védekezni a konvencionális gazdálkodásban engedélyezett növekedésgátló anyagokkal is.

Gyümölcsmolyok napi csapdázási adatai webkamerás csapdával, az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

/file/csapdázási adatok 2024 04 17.pdf

Hasznos hőmérséklet

Ez az a hőmérsékleti tartomány, amelyben a kártevő fejlődésének üteme arányos a hőmérséklet emelkedésével (Bizonyos hőmérsékleti küszöbértékek alatt vagy felett a kártevők fejlődése nem indul el, lassul vagy megáll.)

Hőösszeg

Egy adott napon, a korábbi napok hasznos hőmérsékleti értékeit összeadva (kumulálva) kapjuk meg a hőösszeg értékét.

A hőmérsékleti adatok regisztrálása és az ebből számított hőösszeg meghatározása azért fontos eleme az előrejelzésnek, mert a rovarok fejlődése függ a külső hőmérséklettől.

Kutatások eredményeképpen a legtöbb kártevőről már tudjuk, hogy mekkora hőösszegre van szükség az egyes fejlődési alakok kialakulásához, azaz, mikor kelnek ki a tojásokból a lárvák, azok mikor vedlenek, bábozódnak be és a bábból mikor kel ki az imágó. Az első nemzedék lárváinak kikelése a tojásokból az alábbi hőösszegnél várható:

  • tarka szőlőmoly 103 °C
  • szilvamoly 85 °C
  • keleti gyümölcsmoly 89 °C
  • almamoly 104-121°C között


Napi átlaghőmérséklet

Rajzásdinamika szempontjából a napi átlaghőmérséklet azért beszédes adat, mert ha nagy a visszaesés a hőmérsékletben, akkor az általában a rajzásra is hatással van. Emiatt, ha sokat fogunk napokon keresztül egy adott kártevőből, majd jön egy lehűlés és csökken a fogásszám, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy túl vagyunk a rajzáscsúcson.

Rajzási adatok felhasználása

A rajzási adatok egy adott ültetvényre érvényesek!

Más területen és eltérő időjárási viszonyok mellett a rajzás és a hőösszeg is eltérést mutathat, de minél hasonlóbb és közelebb van egy adott terület ahhoz, ahol az adatokat regisztrálták, annál valószínűbb, hogy a két terület rajzási adatai is hasonlítanak majd egymáshoz.

A rajzási adatok alapján ökológiai gazdálkodásban képet kaphatunk arról, hogy mennyi kártevő járja a területünket. Ha nagyon keveset fogunk, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nincs is szükség védekezésre, mivel a kis mennyiségű kártevő nem fog jelentős kárt okozni

Ezeknek a kártevőknek sajnos egy évben több nemzedéke is van és egy adott faj nemzedékszáma sem azonos minden évben. Az almamolynak 2, a barackmolynak és keleti gyümölcsmolynak 3-4, a szilva és a tarka szőlőmolynak általában 3 nemzedéke fejlődik ki egy évben, amely időjárásfüggő.

A módszer nem tökéletes, de kiváló támpontot nyújt a kezelések hatékony időzítéséhez. Nagyobb ültetvények esetén széles körben alkalmazott eljárás, amely alkalmas arra, hogy csökkentsük a felesleges kezelések számát és a környezeti terhelést.


 


     

                   Budapest XI. kerület
, Sasad, síkfekvésű kertjének adatai, 2024.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


A poloskaszagú szilvadarázs fajok csapdázása

A poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést már a szilva virágzásakor meg kell kezdeni. A szilvadarazsak rajzása fehér színű ragacslapok kihelyezésével ellenőrizhető, melyeket a szilva virágzása előtt már ki kell kihelyezni. Mivel a tavalyi évben jelentős kárt okoztak a kertekben, így Zsigó György növényorvos és csapata idén a poloskaszagú szilvadarázs fajokat is csapdázta a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig.


Ezeket is olvasta már?

Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

2024.04.30

Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának Rudbeckia hirta fajtajelöltje, amely így hivatalos fajtává vált.  A fajta zömök termetének és intenzív, sötétbarna virágszíneinek köszönhetően a ’Shady Girl’ nevet kapta. ...

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

2024.04.30

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálj...

Indulhat a harc a poloskák ellen

2024.04.30

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvéde...

Földigiliszták szerepe a növényvédelemben

2024.04.29

Az ÖMKi legújabb kiadványából - Földigiliszták az egészséges talaj hírnökei - a gazdálkodók megismerhetik, hogy a különböző mezőgazdasági gyakorlatok, mint a tal...

Óriási drágaság volt a növényvédőszer-piacon múlt évben

2024.04.29

Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplő...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.