Erős, ellenálló növény, ezért jobban tűri az extrém körülményeket. A nehéz, aszályos év ellenére a napraforgó igazi sikernövénye lehet a hazai mezőgazdaságnak. Bár az aszály miatt messze nem olyan termésátlagot hozott, mint amilyen lehetett volna, a körülmények mégis kedveztek.
Az itthoni termőterülete 700 ezer hektárra nőtt, ami új rekordnak számít. Ráadásul az olívaültetvényeket Európa-szerte betegség tizedeli, így a jó minőségű napraforgó olajnak lesz piaca és az ökológiai lábnyoma is alacsonyabb például a rendkívül környezetszennyező pálmaolajjal szemben. Az egyik napraforgó változat, az úgynevezett magas olajas napraforgó iránt pedig különösen nagy az érdeklődés, mert egészségesebb, mint társai. Az országos átlag két tonna körül mozog, a szórás a különböző területek között elég nagy: volt, ahol négy tonna körül takarítottak be. A nehézségek ellenére a piacnak szüksége van a napraforgóra, ezt az elmúlt évek is bizonyítják. Itthon a vetőmag előállítók és termelők összegezték a tapasztalatokat. Tóth Tamás, a Syngenta Duna régiójának vetőmag marketing vezetője megjegyezte: idén voltak olyan területek, ahol öt tonna feletti terméseredményt is tudtak produkálni. Nyilván a napraforgó az aszályos körülményeket jobban bírja, mint a kukorica, mert a gyökérzete jóval mélyebbre hatol le, ahol a tápanyagot is feltárja, így jelentősen kevesebb nitrogénre van szüksége. Ez azért is előnyös, mert idén a műtrágya hiány és a magas ár miatt is jobban megtérült a termesztése.
Közben a világpiacon is teret hódít az olajjal együtt. A sokat használt pálmaolaj ugyanis környezet szennyezőbb, az egyébként speciális olívaolajt adó ültetvények pedig betegséggel küzdenek. Ebbe a piaci résbe befér a napraforgó, főleg a kifejezetten jó élettani hatású magas olajsavas változata. Még a napraforgón belül is vannak különböző olaj típusok: a hagyományos, illetve a magas olajsavas, melyet az élelmiszeripar is kezd felfedezni. A délről észak felé terjedő betegség az olíva ültetvényekben teljes pusztítást okozott Olaszországban és Spanyolországban, így ezeket az ültetvényeket nem egyszerű újra ültetni, hiszen akár egy évtized is kell, hogy termőre forduljon, ellenben a magas olajsavas napraforgó zsírsav összetételében hasonló, de legalább olyan jó, mint az olívaolaj. -Vannak egyéb tényezők, amikor az olívaolaj jobb, de élelmiszeripari felhasználása komoly lehet, mert bizonyos gyorsétterem láncok csak ilyen olajt használnak. A snackeket, chipseket ha ilyennel sütik, akkor hónapokkal megnő az eltarthatósága, tehát a pazarlást tudjuk csökkenteni –tette hozzá Tóth Tamás.
Ami itthoni körülmények között elvárható egy jó napraforgófajtától, az nem csak a jó terméshozam, hanem a termés stabilitás is. Éppen azért, hogy az idei nehéz szezonban is jól teljesítsen a növény, ezen a nemesítőknek még sokat kell dolgozni a jövőben.
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/a-vartnal-is-jobb-a-napraforgo-minosege-es-mennyisege
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.