Talán még sosem volt ilyen fontos az élelmiszer önrendelkezés, mint mostanában, egy kezdődő élelmiszer-válság idején, legalábbis egyre többen tartanak igényt arra, hogy megbízható forrásból jussanak egészséges élelemhez. Az is egyre fontosabbá válik, hogy megőrizzük és megerősítsük a helyi termelőinket, hiszen eljöhet az az idő, amikor csak rájuk számíthatunk.
A közösségi élelem-ellátási rendszerek, mint a dobozrendszer vagy a kosár közösségek már hosszú évek óta dolgoznak ezért a célért, és egyre több alakul belőlük az országban. De mire is jók ezek a közösségek? Fiatal gazdálkodók és családok hoztak létre az utóbbi években olyan termelői közösségeket, amelyek a klasszikus megfogalmazás szerint a termőföldtől az asztalig szervezik meg a minőségi, hazai alapanyagok eljuttatását a vásárlókhoz. A főváros környékén több ilyen kezdeményezés is sikeres. Ez a siker azon is múlik, hogy a fogyasztók valóban szánnak-e időt akár az egészségük védelme érdekében is, hogy ezekről a helyekről vegyék meg a zöldséget, gyümölcsöt, vagy húst.
-Önellátásnak indult, de aztán kosár közösség lett belőle: 10-15 család kap tőlünk heti szinten zöldséget és gyümölcsöt –így összegezte Klauszán Sebestyén és Gyalog Eszter az általuk létrehozott Csillagmajor Ökofarmot, amely a kis családi gazdaságot úgynevezett dobozrendszerré alakította át. Ez azt jelenti, hogy egy termelő vásárlói közösséget szervez maga köré, akik előre meghatározott időközönként – többnyire hetente – kapnak egy doboznyi szezonális zöldséget. Ez is egy egyre elterjedtebb módja az élelmiszer önrendelkezésnek, hiszen vásárlóként biztosak lehetünk abban, hogy honnan származik az élelem, amit megveszünk.
-Hirtelen történt minden, mert nagy volt rá a kereslet, ráadásul hálásak is a vásárlók, amikor átadjuk például a zöldséget. Először személyes kihívásként éltük meg, hogy vajon a jövő héten mit rakunk bele a dobozba, de a szorongás gyorsan elmúlt –tette hozzá Gyalog Eszter.
A bevásárló közösségek is ezt a célt tűzik ki, tehát az egészséges, helyi termékek eljutatását közvetlenül a termelőktől a fogyasztókig. A szervezők több helyi termelőt gyűjtenek össze, akiktől web shopon keresztül lehet rendelni, majd egy adott napon átvenni a terméket. A Szentendrei szigeten működő bevásárló közösség, a Sziget Kosara vásárlói és termelői arról beszéltek, hogy miért szeretik ezt a rendszert. –Teljesen átrendeződtek a vásárlási szokásaim, sokkal kevesebbet vásárolok a multiknál. Örülök, hogy a helyi termelőket támogathatom ezzel, mert frissek az áruk és nagyon sok embert ismertem meg. Régóta próbálunk környezettudatos életmódot folytatni és ennek sok követelmény eleget tesz. Még ízben és minőségben nem csalódtam. Kimaradnak a közvetítők, kimarad a szállítás, sokkal gazdaságosabb –mondták a megkérdezettek.
A Nyíregyházi Kosár Közösség az ország egyik legrégebben működő ilyen közössége, több mint hatvan termelővel nagyjából kétszáz családot lát el hetente helyi termékekkel. Zalatnai László alapító azt mondta, hogy a világpiacról szerezzük be a táplálékainkat, azokat, amelyek amúgy a helyi közösségben is megteremnek. -Ennek következtében a helyi gazdaság folyamatos leépül, egyre kevesebb termelő választja ezt a megélhetési formát. Amikor bevásárló közösséget indítunk, akkor ezt a folyamatot szeretnénk megállítani és egy másik irányba elindítani újra. Keressük azt a formát, hogy hogyan tudna egy helyi termelő és fogyasztó egy közösséget, gazdasági egységet alkotni, amelyben mindenki a kölcsönös előnyökre tud támaszkodni –összegezte a Kosár Közösség alapítója a tapasztalatait.
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban, a kifizetéssel érintett összes terület nagysága meghaladja a 20.400 hektárt. Az elmúlt évtizedben tudatosan fejlesztett mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben a kárenyhítő juttatások kifizetése jelentősen segíti a mezőgazdasági termelőket a tavaszi munkálatok elvégzésében és a termelés fenntartásában. ... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
A 2024. évi kárenyhítési évre vonatkozóan megjelentek a legújabb tudnivalók. A bejelentésre vonatkozó határidőkről és a bejelentés módjáról kapnak fontos informá... ➜
Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.