Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.19
novenyvedoszer.hu

5+1 ok, amiért jó közösségi gazdaságból vásárolni

2022.11.12

Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat. Ha közvetlenül a gazdától vásárolunk, vele szerződünk egy idényre, sok problémát megelőzhetünk.

Magyarországon jelenleg 17 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig. A 2021-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel. A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termények lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.



1. Biztos forrás egész évben
A közösségi mezőgazdálkodás lényege, hogy a termelő és a vásárlók egy egész szezonra vagy egész évre köteleződnek el egymás mellett. A gazda vállalja, hogy a közösségnek termel az adott időszakban, így biztos lehetsz benne, hogy az egész szezonban ellát majd zöldséggel, hússal vagy tojással. Persze lehetnek nehézségek, és előfordul, hogy nem sikerül minden úgy, ahogy azt tervezték, például az egyik palántasor a sok eső miatt kipusztul, vagy a földi bolhák megtámadják a káposztaféléket, de a termelő a gazdaságon belül tudja ezeket korrigálni és vet helyette mást. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban. 

2. Friss, finom és egészséges
A hazai közösségi gazdaságok minősített öko-gazdaságok vagy minősítés nélkül, de bio minőségben, az ökológiai gazdálkodás elveit követve működnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is, össze sem lehet hasonlítani például a nap érlelte vegyszermentes paradicsom ízét a bolti vízízű társaival. Arról nem is beszélve, hogy itt mindent frissen kapsz meg, mert a gazdák az átadás napjának reggelén, vagy az előző napon takarítanak be, szednek le mindent a közösségnek. Például a paradicsom, amit a gazda reggel leszed, aznap vacsorára már a tányérodon landolhat.

3. Helyi
Egy közösségi gazdaság tagjaként közvetlenül a gazdától veszed át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, csomagolás, hűtés és raktározás. A gazda a gazdaságból egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, minimális az élelmiszer kilométerek száma, minimális a csomagolás is, így a termékek árát a növekvő üzemanyag árak is kisebb mértékben befolyásolják. 

4. Nem emelkednek az árak hétről-hétre
A közösségi gazdaságokban a gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg nekik. A 2022-es év sok szempontból extrém volt, az üzemanyag és ezzel együtt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A drágulás a közösségi gazdaságokat sem kíméli, több gazda is kénytelen volt minimálisan emelni a havi díjon. Ezzel együtt az árak még mindig sokkal kiszámíthatóbbak, mintha a szupermarketben vagy a piacon, mert vásárlóként csak a termelés és a minimális szállítás költségét fizetjük ki.

5. Vásárlásoddal a gazdákat és a vidéki térségeket, ezzel a jövőt támogatod!
Ha egy közösségi gazdától szerzed be az élelmiszert, nem csak finomakat eszel, de elkötelezett gazdákat támogatsz, akiknek szívügyük a vegyszermentes termelés, a tájfajták megmentése és a vidék megőrzése. Segíted őket azzal, hogy méltányos fizetést kapjanak az elvégzett munkájukért. Fontos érték, hogy munkájukat vidéken végezhetik a családjuk körében, egészséges környezetben. Ha őket támogatod, hozzájárulsz a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához is. Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban inognak a nagy ellátási láncok, egyre több helyi termelőre lesz szükség, hogy biztosítsák az élelmiszer ellátást. Mi úgy gondoljuk, ez a jövő! Csatlakozz Te is.

+1 Közösséghez tartozni jó
Együtt minden könnyebb. A Tudatos Vásárlóknál hiszünk abban, hogy közösséghez tartozni jó. A közösségi gazdaságokban a helyi, friss és finom élelmiszer mellett egy sokszínű közösséghez is tartozol. A közösségi eseményeken, vagy önkénteskedés soránmegismerkedhetsz hozzád hasonló gondolkodású és érdeklődésű tagokkal, és sokat tanulhattok egymástól.

Ezeket is olvasta már?

Ilyen hatással van a hosszan tartó szárazság a szántóföldi kórokozókra

2024.04.19

Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos....

Magyar kutatók új talajhidrológiai adatbázist fejlesztettek ki

2024.04.19

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad...

Elindult az új agrártámogatási honlap

2024.04.19

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov...

Tájfajta palántákkal üzen a Föld napjára az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

2024.04.19

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (...

Most kell megakadályozni a szőlő lisztharmatot

2024.04.18

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.