Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Földügyi jogszabályok aktuális változásai

2024.02.21

Egy, a közelmúltban tartott szakmai tanácskozáson egy előadásban a téma szakértője rendkívül aktuális témáról, a földügyekről és annak aktuális jogszabályi változásairól tartott tájékoztatót. Az előadó bemutatta a változásokat és azokat a kihívásokat, amelyekkel a földhasználóknak és gazdálkodóknak szembe kell nézniük. Az elmúlt évben ugyanis számos változás történt a földügyi szabályozásban, beleértve a földforgalmi törvény módosításait is. Ezek a változások például – sok egyéb mellett – gyakran érintették az elővásárlási sorrendet és az elővásárlási jogok gyakorlását, ami tovább bonyolította a helyzetet. Ezért is döntött úgy hírportálunk, hogy az év eleji eszmecserén hallottakat közreadja.

Kedvezményes földvásárlási lehetőségek

Az egyik legfontosabb változás az volt, hogy tíz hektáros kedvezményes földszerzési lehetőséget vezettek be, amely lehetővé teszi a földvásárlást kifüggesztés nélkül az első tíz hektár területen, életkortól függetlenül. Azonban a rendelet később módosult, és csak bizonyos művelési ágakban lehetett élni ezzel a lehetőséggel, például legelő, szántó, vagy rét művelési ágban nyilvántartott földek esetén. Emellett földművesnek kell lennie, és a föld fekvése szerinti település közigazgatási határától 20 km-en belül, legalább 3 éve életvitelszerű lakáshasználat helyével vagy üzemközponttal kell rendelkezni. Ennek alapján minden ilyen szerződést jóvá kell hagynia a földhivatalnak.
 
A változások és a gyakori módosítások miatt nehéz nyomon követni a jogszabályokat, és ez kihívást jelent mind a földhivatalok, mind a földhasználók számára. Ezen felül a jogszabályok gyakran olyan pontokat érintenek, amelyek alapvető fontosságúak a földforgalmi szabályokban. Ezért fontos, hogy mind az egyén, mind pedig a közösség tisztában legyen ezekkel a változásokkal, és azok hatásaival a földhasználatra és gazdálkodásra.

 

Elővásárlási sorrend változása

Változott az elővásárlási sorrend is, a helyben lakó szomszéd ismét megelőzi majd a kiemelt földműveseket!

Elővásárlási sorrend:

  1. Állam
  2. Tulajdonostárs
  3. Földhasználó (a földet használó földműves)
  4. Helyben lakó szomszéd
  5. Kiemelt tevékenységet végzők
  6. Helyben lakó
  7. 20km-en belül lakó. 

Az elővásárlási jogok gyakorlásánál az ökológiai gazdálkodóknak új feltételrendszere lépett életbe, ugyanis szigorodnak az ökológiai gazdálkodás mint elővásárlási és előhaszonbérleti jog feltételei – hívta fel a figyelmet az előadó.

 

A kötelezettségvállalások megsértésének szankciói

A szakértő kiemelte a kötelezettségvállalások megsértésének szankciórendszerén belüli változásokat, amelyeket a jogszabály most már kötelező jelleggel ír elő. 

  • Ha a hatóság arra a megállapításra jut, hogy valaki nem tesz eleget a tulajdonjog megszerzésekor vállalt kötelezettségének, akkor 5 évig újabb földet nem szerezhet.
  • Az ellenőrzés során a hatóság először figyelmezteti a mulasztót, hogy határidőn belül tegyen eleget a kötelezettségének. Ha ez eredménytelen, akkor a hatóság bírságot szab ki, ami ezen felül még a fenti 5 éves szankciót is maga után vonja.
  • Ez az 5 éves szerzési korlátozás nem csak a tulajdonjog esetén érvényesül, hanem ugyanígy megvan a földhasználati jogosultságnál is.

Ezek a változások jelentős hatással vannak a földhasználók és gazdálkodók mindennapi gyakorlatára, és szükség van arra, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a legfrissebb jogszabályi változásokkal, hogy azoknak megfelelően működhessenek és gazdálkodhassanak – állapította meg az előadó.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.