Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

A nyúltenyésztésben a háztáji is pénzt hozhat

2024.03.19

Mintegy 25-30 százalékkal csökkent az európai nyúltartók termelése az elmúlt egy évben. A gazdálkodókaz állattartókat sújtó általános nehézségek miatt számolták fel az állományokat, miközben a kereslet is jelentősen visszaesett a nyúlhús iránt. Jelenleg stabil az európai piac, van eredmény a nyúltartáson. Magyarország megőrizte pozícióját, továbbra is a kontinens legnagyobb vágónyúl-exportőre.

A nyúltartók sem úszták meg a bajokat. Így foglalta össze a mögöttünk hagyott időszakot Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A vírusjárvány, az ukrán helyzet, az energiaválság, a 2022-es történelmi aszály és a szélsőségesen magas takarmányárak így együtt már rendkívül sok nehézséget jelentettek.


Fotó: Andrassy Zoltán

-A magyar termelők 16 százaléka fejezte be a nyúltartást az elmúlt egy évben, ami 6-8 nagyüzemi telepet érint, amelyek nem tudták finanszírozni ezt az átmeneti időszakot. Sokkal magasabb volt a takarmány beszerzése, az energiaárak elszálltak, s ezeket a piac felvevőképessége nem követte, vagyis a felvásárlási árakban ezeket nem lehetett érvényesíteni. A külföldi hátterű tenyésztők is ugyanezekkel az állapotokkal szembesültek, sőt nekik még rosszabb volt a helyzetük, mert a külföldi termelés 25-30 százalékkal csökkent. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban ezek a termelők szintén befejezték a munkát -összegezte a terméktanács elnöke.

Eközben a piac is sokat változott, hiszen a fogyasztók az olcsóbb, alacsonyabb áru termékeket kezdték keresni, ami a nyúl esetében nem igaz. Vagyis a nyúlhúsból nem keletkezett hiány, hiszen az olcsóbb termékek betöltötték a kínálati rést és nem az történt, amit a szakma is várt, hogy hiány lesz a vágónyúl előállításból. Ezért jelenleg a termék iránti kereslet jó, de az árszínvonal megtartása az áruházláncoknál minden héten küzdelmes folyamat, hiszen a vásárlók ezt a magasabb értékű húsféleséget nehezebben tudja megvásárolni.

Jelenleg tehát el lehet adni a nyulat, viszont az útdíj és az üzemanyag árak nehezítik a sikeres gazdálkodást. Magyarországon jelenleg 100 ezer anyanyúl „termel” utódokat, mintegy 3,5 millió szaporulattal dolgoztak a feldolgozók 2 vágóhídon, amelyek szinte 100 százalékban a külföldi piacokra dolgoznak. Magyarország továbbra is a legnagyobb exportőr az unióban, de a hazai piacon is folyamatosak az eredmények, ugyanis a vágónyulak 5-6 százaléka a hazai fogyasztókhoz kerülhet – ez egy évtizede nem volt mérhető, ugyanis csak a saját célra előállított vágónyulak jelentették a termék fogyasztását.

Sikeres kampány a nyúlhús fogyasztásáért
Az igazi áttörés csak az utóbbi évtizedben történt meg, amikor igény mutatkozott arra, hogy az áruházláncokban megjelenjen. Elindult egy kampány az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal közösen, amelynek köszönhetően megtörtént a fordulat és azóta napi termékként megtalálható a nyúlhús több hazai áruházban. Természetesen még van hová fejlődni, hiszen a terméktanács szeretné, ha 10 százalék fölé emelkedne az a mennyiség, melyet a belföldi fogyasztók asztalára tennének. A szakmaközi szervezet arra is törekszik, hogy újra reneszánsza legyen a háztáji nyúltenyésztésnek, hogy a családok jó minőségű fehérjével lássák el magukat, hiszen ilyen körülmények között jól nevelhető haszonállatról van szó és mindig frissen az asztalra tehető a nyúlhús.

Az állattartó telepek hamarosan pályázhatnak több jogcímen: az egyik a tenyész növendéknyúl támogatás, amelyet a legkisebb termelő is igénybe tud venni és akár 10 nyúl nevelésekor is jogosulttá válik rá. Ez a támogatás eddig 2 ezer forint volt anyanyulanként, mostantól 3 ezer forint állami támogatás kapható évente kétszer, januárban és júliusban. 


Kapcsolódó cikkek:


Külföldön minden mennyiségben elkel a magyar nyúlhús

Nagyon fontos terület a bébi ételpiac, ugyanis ez az a termék, amellyel a leghamarabb találkoznak a csecsemők, mint húsféleséggel. A nyúlhús ugyanis semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz és már három hónapos kortól adható a legkisebbeknek, így az első húsféleség, amellyel tudta nélkül kapcsolatba kerül a csecsemő, az a nyúlhús.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.