Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A szőlő szerkezetátalakítását és a borászat innovációját támogató beruházások mellett idén megjelennek a kül- és belpiaci promóciós pályázatok is. A korszerűsítést az elmúlt egy évtizedben mintegy 80 milliárd forint segítette, amellyel 30 ezer hektár szőlőültetvény újulhatott meg. Az első körben idén megnyitott és nemrégiben zárult pályázatot novemberben újabb követi majd.A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzését, de ezek közül is kifejezetten fontosnak tartják a szőlő szerkezetátalakítási támogatást. Kalocsai László, a Tokaj-hegyaljai Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint nagy igény lenne a támrendszer korszerűsítésére is, hiszen több olyan ültetvény található a borvidéken, ahol a növények jó állapotban vannak, viszont elavultak a támasztékok, ezért lényegesen kisebb költséggel is fenntartható az a minőségi színvonal, mint amit egy új ültetvény is produkálhat. Hozzátette: „a támrendszer felújításával azonnal termőre fordulhat az ültetvény, ellenkező esetben éveket kell várni a tőke kivágásától a termőre fordulásig.

Szőlő szerkezetátalakításra a következő három évbenmintegy 71 millió euró fordítható. A támogatás elnyeréséhez új, a mai elvárásokra reflektáló szempontokat is figyelembe vesznek majd a bírálók.

Az idei évben újításként bemutatkozik majd az innovációs beruházásokat támogató pályázat, amelyet a borászati gépekre adható beruházásoktól az különböztet meg, hogy az innovációs támogatás olyan gépek és berendezések beszerzését segítheti, amelyek az új borászati, vagy boralapú termékek, illetve a környezetkímélő csomagolóeszközök alkalmazásához szükségesek. Kalocsai László úgy véli, az új megoldások előnyben részesítik azoknak a technológiáknak a fejlesztését, amelyek egyrészt a környezetkímélő csomagolási módokhoz, másrészt az új fogyasztási trendekhez kapcsolódnak.

-A fogyasztói igényeket figyelembe véve például ilyene klehetnek az alkoholmentesített, alkohol csökkentett borászati termékek, vagy az alacsony alkoholtartalmú boralapú termékek előállításához szükséges berendezések. De támogatást lehet szerezniaz eddig még nem alkalmazott – például könnyített csomagolóanyagok – felhasználásához szükséges gépsorokra. Magyarországon még nem alkalmazott technológiákról van szó, amelyekkelúj piacok és fogyasztók érhetők el,a hatékonyságnövelés pedig megfelel az egyre növekvő környezeti igényeknek -tette hozzá a birtokigazgató.

A hazai bor promóciójára, a bel-és külpiaci jelenlétének erősítésére6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig. Ezek mellett a támogatások mellett a Hegyközségek Nemzet Tanácsa és a Magyar Bormarketing Ügynökség is a magyar borok elismertségéért dolgozik.

A szaktárca márciusban kívánja megjelentetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagját, amely magában foglalja más mellett az élelmiszeripar és a borászat beruházásait segítő felhívásokat. Áprilisban a mezőgazdasági üzemek öntözésfejlesztésének támogatása jelenik meg, nyárra elkészülhet a generációváltást segítő támogatási csomag, az év végére pedig a precíziós gazdálkodási, vagy éppen a kertészeti gépesítésipályázatok jelennek meg. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Már többször beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.