A búzanemesítés célja Magyarországon, hogy kiváló minőségű sütőipari termékeket (kenyeret és friss pékárut) lehessen előállítani, és ehhez biztosítható legyen a legjobb minőségű liszt, amit csak kiváló minőségű búzafajtákból lehet létrehozni, de ehhez több fontos tényezőt is figyelembe kell venni. Röviden így foglalható össze annak a beszélgetésnek a lényege, amelyet Dr. Cseuz Lászlóval, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési osztályának vezetőjével folytatott hírportálunk munkatársa a napokban.
Az egyik legfontosabb célkitűzés ezen a területen a terméspotenciál maximalizálása – fogalmazta meg a szakember, kiemelve: ez azt jelenti, hogy a nemesítők olyan búzafajtákat keresnek, amelyek nagy terméshozamra képesek. Emellett azonban a beltartalmi minőség is kulcsfontosságú. A fogyasztók jó minőségű és egészséges kenyeret szeretnének fogyasztani, és ehhez a búza minősége kiemelkedően fontos. A harmadik fontos szempont az alkalmazkodóképesség. A változó környezeti feltételek között is eredményesen termelhető búzafajtákat kell létrehozni.
Az alkalmazkodóképesség két fő területet foglal magában: a biotikus (azaz az élő), és az abiotikus (azaz a nem élő) stresszekkel szembeni ellenálló képességet. A biotikus stresszek közé tartoznak a kártevők és betegségek, míg az abiotikus stresszek közé a fagy, szárazság, a magas hőmérséklet, a szél és más környezeti tényezők sorolhatók. Ezeknek a kihívásoknak is meg kell felelniük a kifejlesztett korszerű búzafajtáknak. A beszélgetés során felmerült a mesterséges intelligencia lehetséges szerepe a növénynemesítésben. A mesterséges intelligencia lehetőséget nyújthat a genetikai szelekciós anyagok kísérleti adatainak gyorsabb feldolgozására és kiválasztására. Azonban a búzanemesítés folyamán, az őszi kalászosok hosszú tenyészideje miatt, évente csak egy generáció nevelhető fel, téli tenyészkert alkalmazása lehetetlen. Emiatt nem lehet olyan gyorsan célhoz érni vele, mint például a kukoricával. Ezért továbbra is szükség van a hagyományos nemesítésre.
Emellett az is kiderült, hogy a nemesítési munka során hosszú időt vesz igénybe egy-egy új fajta kifejlesztése és bejelentése. A kombinációk keresztezéséből kiindulva először heterogén anyagot hoznak létre, amelyből különböző szelekciós eljárásokkal kiválogatják a legjobb típusokat, amelyeket hosszú évek alatt kiegyenlített és homogén állománnyá alakítják át. Ezután következnek a teljesítmény-kísérletek majd azt követően a fajtabejelentés, ami további éveket vesz igénybe. Mindebből az következik, hogy a búzanemesítés egy igen hosszú távú folyamat.
Az új technológiák, mint a precíziós mezőgazdaság és a talajforgatás nélküli talajművelés, új kihívások elé állítják a nemesítőket is. Ezek a technológiák lehetővé teszik a gazdák számára, hogy pontosabban és hatékonyabban termesszenek, de az új búzafajtáknak is alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz. A változó termesztési körülmények között olyan búzafajtákat kell kifejleszteni, amelyek optimálisan teljesítenek a modern mezőgazdaságban. Összességében a búzanemesítés egy komplex és időigényes folyamat, amely során számos tényezőt kell figyelembe venni. A mesterséges intelligencia lehetőségeket kínál a szelekció felgyorsítására, de a hagyományos nemesítés továbbra is elengedhetetlen. Az új technológiák pedig új kihívások elé állítják a nemesítőket, de lehetőséget is teremtenek a hatékonyabb termelésre. A búzanemesítőknek továbbra is szükségük van a folyamatos kutatásra és fejlesztésre annak érdekében, hogy megfeleljenek a jelenlegi és jövőbeli mezőgazdasági kihívásoknak.
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal is megmozgatta az agráriumot a díj kiírása – mind a jelöltek számát és a támogatói hátteret tekintve. Olyan neves cégek és partnerek álltak az ügy mellé, amelyeknek fontos, hogy megkeressék azokat a szép birtokokat, melyeket azután példaként lehet bemutatni a vásárlóknak, fogyasztóknak. Mátrai Zoltán szerint látni kell mindenkinek, hogy hol termelik, s hogyan dolgozzák fel ezeket az élelmiszereket. Mozgalmas, hetek, hónapok állnak a szervezők mögött. A díj életre hívója szerint bebizonyosodott az évek során az, hogy ezeket a gazdaságokat érdemes bemutatni olyan érdeklődőknek is, akik csak felületesen ismerik a mezőgazdaságot. -A jelöltek személye már ismert, most készülnek a laudációk, az a szavazás, amelyből kiderül, hogy kiket látogatunk meg, az június 14-én lesz. Hamarosan szavazunk a döntőseinkről, viszont az elmúlt évek hagyományaitól eltekintünk és idén két döntőst látogatunk meg kategóriánként, azt a kettőt, melyet a zsűri a jelentkezők közül a legszebbnek talál. A helyszínen pontozással dől el, hogy kik lesznek a legjobbak -nyilatkozta Mátrai Zoltán. ... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
Azok a gazdák, akik mindent szakszerűen elvégeztek, náluk szépen fejlődik a búza. Azonban több helyen a tápanyaghiány rányomta a bélyegét a kalászosokra, ezért a gom... ➜
A glifozát napjaink egyik legnagyobb arányban alkalmazott herbicidje világszerte. A vélemények megoszlanak a glifozát környezetterhelésének mértékéről. Számos olyan t... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.