Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Talentis Agro: ezeken a területeken érdemes fejleszteni

2024.01.31

A hatékonyabb, és az eddiginél is magasabb minőségű növénytermesztésre, valamint az öntözésfejlesztés folytatására helyezte a hangsúlyt Makai Szabolcs az idei tervekkel kapcsolatban. A Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója hírportálunknak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy milyen reményeket fűznek a cégcsoporton belül a pulykatenyésztés külföldi értékesítéséhez, valamint a szántóföldi zöldségtermesztésben rejlő lehetőségekhez.

Ez az esztendő is nyomott gabonaárakkal és magas imputköltségekkel indult, ezért ha nem mozdulnak felfelé az árak, akkor ez már a harmadik olyan évünk lesz, amikor a növénytermesztők nem termelnek nyereséget. Makai Szabolcs szerint ezért a klasszikus növényeket – búza, árpa, kukorica, napraforgó – minél nagyobb területen, és az eddiginél sokkal hatékonyabban, valamint jobb minőségben kell termelni. Hozzátette: „Ha versenyzünk a külföldi és hazai gabonával, akkor ezeket a tőzsdei termékeket olcsóbban is kell előállítani. Ez az egyik stratégiánk erre az évre. A másik pedig az, hogy az öntözött területeken növelni kell azoknak a zöldségféléknek az arányát, amelyek magasabb árbevételt jelentenek, ezáltal a hektáronkénti haszon is nagyobb lesz. A legutóbbi vetésterv készítésekor kihúztuk az árpát a növények közül – erre korábban soha nem gondoltunk volna, hogy ez a pillanat majd bekövetkezik. Az árpának ugyanis olyan nyomott volt az ára, hogy úgy döntöttünk: inkább megvásároljuk piaci áron az állattenyésztés számára, minthogy megtermeljük. A döntés bennünket igazolt vissza, ugyanis ellenkező esetben óriási veszteségeket szenvedtünk volna el” -hangoztatta Makai Szabolcs.

A növénytermesztésben klasszikusnak számító búza, kukorica, napraforgó vetésterülete nem változott a holding termőföldjein. A búza egyik előnye ráadásul az árpával szemben az, hogy több minőségi kategóriában – étkezési, javító – is megállja a helyét, s ezeknek folyamatos is a piaca, míg az árpát csak nagyon rövid ideig keresik a felvásárlók. A Talentis Agro Holding ezért továbbra is hisz a három növény hatékony termesztésében.

Öntözésfejlesztés, raktárkapacitás bővítés
Tavaly több tagvállalatnál fejeződött be az öntözőtelepek átadása, valamint a termény tárolására is sikerült a fejlesztéseknek köszönhetően megteremteni a háttérkapacitást. A szélsőséges időjárás bebizonyította, hogy magasabb termésátlag érhető el hektáronként az öntözött körülmények között termesztett növények esetében, de a nagyobb hozzáadott értékű termékeknél – vetőmag előállítás, csemegekukorica – szintén érdemes öntözni, mert sokkal nagyobb jövedelemmel kecsegtetnek.

-A gabonatárolónak köszönhetően nem áll fenn az a kényszerhelyzet, hogy a kombájn alól kell eladni a terményt, ugyanis a felvásárló ebben az esetben eleve nyomott árat kínál fel, mivel a saját tároló kapacitását használja, ami csökkenti a termelő mozgásterét. Ezért döntöttünk úgy, hogy a tárolókapacitás megteremtése mindenképpen fontos, de még ez sem garancia a nyomott árak miatt a későbbiekben realizálható nagyobb bevételre. Ha ugyanis most adnánk el a terményt, akkor az veszteséges lenne, ezért abból indulunk ki, hogy ilyen kamatkörnyezetben mi lehet a jó megoldás: ha raktárban áll a termény és várunk a magas értékesítési árra, vagy ha eladjuk a mostani kamatszinten és a pénzt a bankba tesszük, esetleg kifizetjük a magas kamatú hiteleinket, amelynek köszönhetően egy teherrel kevesebb nyomja a vállunkat. Érdemes visszaidézni azt a pár évvel ezelőtti időszakot, amikor a kamatok alacsony szinten voltak, ugyanis akkor mindenki megőrizte a terményét és egy kedvező euró – forint árfolyam után dobta piacra. Viszont a mostani kamatszintek mellett több tényezővel is számolni kell -összegezte a vezérigazgató.

Elemzők szerint arra számíthatunk, hogy folyamatosan csökkennek majd a kamatok és hosszú távon kimondottan jó feltételekkel lehet majd újra hitelhez jutni. Az agráriumban öt százalék körül egészen jól lehetne tervezni – Makai Szabolcs legalábbis ezt reméli, ugyanis ebben az esetben ismét beindulhatna a hitelezés, amelynek köszönhetően növekedne a beruházások száma.

Kitörési pont lehet a zöldségtermesztés
Az öntözéssel együtt fejlődik a szántóföldi zöldségtermesztés a holding vállalatainál, ezért minden, erre alkalmas területet próbálnak bevonni a termesztésbe. Ez nyilván nem mindenhol lehetséges egyelőre, de a mostani közel 8 ezer hektár öntözött szántóföld óriási előrelépés és komoly változást is jelenthet a hazai piacon, ha a nagyobb mennyiségű termés megjelenik majd ott.

A szántóföldi növények alternatívája egyértelműen a zöldségtermesztés, hiszen az előbbi betakarítása után másodvetésben lehet termeszteni a földeken borsót, paradicsomot, vagy csemegekukoricát. A feldolgozóipar még nem áll készen arra, hogy a termelők tömegesen átváltsanak a klasszikus növénytermesztésről a szántóföldi zöldségtermesztésre, ezért a feldolgozóipari kapacitásokat is növelni kellene. Makai Szabolcs úgy véli, ez kéz a kézben jár, hiszen ad egy lehetőséget a termelőknek arra, hogy diverzifikálják a portfóliójukat.

Nyereségesebb a pulyka, mint a tojótyúk?
Az állattenyésztés szerepe, súlya ebben az évben is meghatározó marad – folytatta a tervek ismertetését Makai Szabolcs.

A tavalyi év érdekessége volt, hogy a tojótyúk tenyésztését teljesen felszámolták a holding telepein, mert óriási kockázatot láttak a tojástermelésben. A hazai tojáspiac sajátossága az, hogy van két nagy, és nyolc közepes szereplője, és nem alakult ki az a szövetkezeti rendszer, ami Ausztriában sikeressé tette a termelést. Idehaza – az elmúlt öt év átlagát nézve – három hónapon keresztül lehet bevételt elérni a tojásértékesítéssel és a többi kilenc hónapban nem.

-Ezért döntöttünk inkább a pulykatenyésztés mellett, hiszen a cégcsoporton belül rendelkezésre áll ehhez a teljes integráció, valamint a jól bejáratott kereskedelmi hálózat a Gallicoop-nak köszönhetően. Telepeinket sikeresen átállítottuk pulykatenyésztésre, amellyel jelentősen növelni kívánjuk a számukat a következő években. A pulykáról tudni kell, hogy nem meghatározó a hazai piacon, a csirkével – mint a legolcsóbb állati fehérjeforrással – nem veszi fel a versenyt, de a különlegessége az, hogy teljesen más a hússzerkezete, a zsír összetétele, ezért a külföldi piacokon nagy rá a kereslet – ezért is döntöttünk a fejlesztés mellett, de bízunk abban, hogy a korábbi sikeres kampányoknak köszönhetően idehaza is növekszik majd a pulykahús iránt az érdeklődés -összegezte Makai Szabolcs.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


A termelésbiztonság alapja a megfelelő tároláskapacitás

A mezőgazdasági termelésben az első számú szempont a hatékonyság, vagyis: minél olcsóbban, minél jobb minőségi árut állítsunk elő. Ehhez szükségünk van az öntözésfejlesztésre, a precíziós gazdálkodásra, a jó minőségű földekre és gépekre, valamint nem utolsó sorban a szárító – tisztító kapacitások növelésére -erről is beszélt a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója a tegnap Jánossomorján átadott gabonatároló siló, szárító és tisztító rendszerének átadását követően.

Tavasszal startolnak az öntözésfejlesztési pályázatok

E hónap elején megjelent az új pályázati menetrend, vagyis az, hogy 2024-ben milyen beruházási támogatásokkal indul a Közös Agrár Politika Stratégiai Terve. Mint ismert: Magyarország Közös Agrárpolitikához kapcsolódó terve 2027-ig összesen 5.377 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé. A forrás 54%-a, azaz 2.891 milliárd forint vidékfejlesztési célokat szolgál, mely magában foglalja az agrárberuházások-, az élelmiszeripar-, és a vidéki infrastruktúra fejlesztését. A fennmaradó 2.485 milliárd forint a közvetlen ágazati agrártámogatások forrása.

Újra felértékelődőben van a hazai pulykahús

A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenleg három millió pulykát dolgoznak fel egyetlen év alatt, ez késztermékben negyvenezer tonna húst, tízezer tonna panírozott terméket és tizenkétezer tonna különböző készítményt jelent. A Gallicoop a teljes integrációt lefedi, vagyis a neveléstől a feldolgozásig minden folyamat ott megy végbe. Az elmúlt évek nehezen érintették ezt az ágazatot is, de ettől függetlenül mind megítélésben, mind szakmailag az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozása maradt, amely az új struktúrában a Talentis Agro Csoporthoz tartozik. Ruck János vezérigazgatóval a jövőre vonatkozó tervekről is beszélgettünk.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.