Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.15

Szüret 2023: kiváló lesz a bor és pezsgő alapanyag

2023.09.12

Megkezdődött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Az időjárásnak köszönhetően továbbra is ideálisak az érési feltételek, a szőlők szépen fejlődnek, nem túl hűvösek a hajnalok és a napközbeni átlaghőmérséklet eléri a 27 fokot. Ez a nem nagy ingadozás is segíti a cukor beépülését a szőlőbe.

Tokajban a muskotály szedésével indultak a munkálatok, azon belül is az egyik leginkább melegnek tartott területről, a Poklos-dűlőről szüretelték a gyümölcsöt, amely most érte el az ideális érettségi szintet. A Henye-dűlő büszkeségét, a kabart is a napokban kezdték el szedni. Ennek a korai fajtának ez lesz az első termése, még 2020-ban telepítették az ültetvényt. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója arról tájékoztatott, hogy a korábbi évekhez képest később kezdődött a szüret, ami nem jelent feltétlenül behozhatatlan hátrányt. Hozzátette: az elmúlt évek nagyon száraz időjárása miatt tolódik el a szüret időpontja, ám ez a termés minőségére nincs hatással. Tokajban egyébként a szüret egészen október végéig tart, ezért az időjárás még befolyásolhatja például az aszúsodást és annak a minőségét -tette hozzá.



A felvásárlási árakkal is elégedett a szakember. A tavalyi árszint megtartásával a borvidék vezető felvásárlója maradt a Dereszla, amely azért fizet többet más borvidékekhez képest a gazdáknak, mert komoly minőségi követelményeket támaszt a szőlővel szemben, és ezt érvényesíti is az árakban. -Csak az általunk meghatározott minőségi szintet elért szőlő érkezhet be a feldolgozóba, ezért például kis ládában és nem konténerben szüretelünk, hogy minden tételt alaposan ellenőrizhessünk -nyilatkozta Kalocsai László. A Dereszla Balaton birtokain hagyományosan az úgynevezett pezsgő alapokkal kezdődött a szüret: idén kétfélét készítenek, az egyik az előző években megszokott rozé pezsgő, amelynek a pinot noir az alapja, valamint idén először tesznek kísérletet chardonnay szőlőből pezsgő készítésére, ami igazi kuriózumnak számít majd.

Az elmúlt években többször is beszámoltunk a két borvidéken történt különböző fejlesztésekről. Ezek mindegyike jó ütemben haladt és időre be is fejezték a munkálatokat. Miután megtörtént többek között a teljes Henye-dűlő betelepítése, a közeljövőben nem terveznek ilyen jellegű fejlesztést, csak a piaci igények függvényében. A Dereszla birtokában van még jó néhány olyan kiváló terület, ahol az újabb telepítés bármikor elkezdődhet. Balatonnál viszont tovább folytatódik az ültetvények korszerűsítése: a régi, elhanyagolt, kevésbé jó állapotú szőlők kivágása és újratelepítése folyamatos.



"Továbbra is töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtokot, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon már tavaly is a pezsgőre hárult minden figyelem. Évente átlagosan hatvanezer palack rozé pezsgő készítésére rendezkedett be a Dereszla Balaton, ahol már 2021-ben is bizonyított a pinot noir pezsgő".

Ezt követi az előbb említett másik újdonság, a száz százalékban chardonnay szőlőből előállított pezsgő. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a palackban történőmásodlagos erjesztés. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg. A balatoniszüretben elsősorban a Balaton zászlósborára, az olaszrizlingre koncentrálnak a szakemberek, de a népszerű rozékra is nagy figyelem hárul, a vörösbornál pedig a kékfrankos lesz az, amelyet előnyben részesítenek.

A szőlősgazdáknak országos kitekintésben nem volt könnyű dolguk, a sok csapadék miatt a lisztharmat és a peronoszpóra is támadt, így szinte folyamatosan permetezni kellett, amely jelentős plusz költséggel járt. Mindeközben a szőlő felvásárlási ára a tavalyi szinten maradt, a Dél-Balatonnál nagyjából száz forint körül mozog ez az összeg. A peronoszpóra és a lisztharmat után a botritisz is megjelent, ráadásul a szinte folyamatos permetezés rengeteg plusz költséget rótt a szőlősgazdákra. A nehézségek ellenére is kiváló balatoni borok születnek majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának összegzése szerint. A balatoni borvidékeken elsőként a csabagyöngye kerülhet a palackba, majd az illatos fajtákkal, az irsai olivérrel és a muscat ottonellel folytatódik a szüret. Idén a növényvédelem volt a legkardinálisabb kérdés a Balaton északi partján is, ahol a sok csapadék okozta kihívás mellett úgy tűnik, jó lesz a termés.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

NAK – Kiemelten fontos: az integrált növényvédelem és a hamisított szerek elleni fellépés

2024.05.15

A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat....

Városi kert kihívásai: Stresszelő és stresszkerülő növények

2024.05.15

A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város...

Hamarosan kiderül: kié Magyarország Legszebb Birtoka?

2024.05.15

Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal...

HAZÁNKBAN IS EGYRE NŐ A SPENÓT NÉPSZERŰSÉGE

2024.05.14

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK...

Online konferenciasorozat indul az ökológiai pályázatok sikerességéhez

2024.05.14

Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.