Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Korai betegségek a szántóföldi növényeken

2024.03.23

Március 19-én hajnalra fagyos reggelre ébredtünk, és ez így várható néhány napig, de ez a lehűlés nem befolyásolja a szántóföldi tevékenységet, azonban a virágzásban levő gyümölcsfák idei termése veszélyben van. - figyelmeztet Dr. Apponyi Lajos a legújabb szántóföldi előrejelzésében. Az őszi kalászos gabonák fejlettsége meghaladja az ilyenkor megszokottat. A fejlettség különösen ott szembetűnő, ahol időben kijuttatták az első fejtrágya adagokat, mert az már kifejti hatását. 

A növények zöme kellően, néhol túlságosan is bebokrosodott, árpán már kitapinthatók a szárcsomók, hamarosan megkezdődik a szárbaindulás. A télbe nyúló ősz és az igen korai tavaszodás hatására a vetések zömében jelen vannak a levélfoltosságot előidéző betegségek, árpán helyenként különösen erős fertőzést okoz a hálózatos levélfoltosság, de az alsó leveleken általánosan jelen van a szeptóriás levélfoltosság, a sárgarozsda, az árpa törperozsda, a keleti tájegységekben pedig néhány % erejéig már vörösrozsda is megtalálható. 

Árpa hálózatos levélfoltosság


A gabonalisztharmat jelenleg az alsó leveleken fertőz, mindenütt megfigyelhető, és az ismételt felmelegedés hatására a kórokozó erősödő terjedése várható.

A vetésfehérítő bogarak erősödő betelepedése tapasztalható a vetések szegélyeiben. Nem ritkaság a 20-25 db/ 10 hálócsapásonkénti bogárszám, de a táplálkozáson kívül még nem kezdődött el a kopuláció. A létszám további erősödése esetén indokolttá válhat a szegélykezelés.

A gyomirtásban nem részesített táblákban sok a T1-T2 gyomnövény, szórványosan már a napraforgó árvakelés is előfordul, tőleveles a mezei acat, tehát időszerűvé vált a gyomirtás ezeken a területeken.

Őszi káposztarepce

Az őszi káposztarepce fejlettsége a nyugati tájakon rejtett zöldbimbós, míg másutt zöldbimbós állapot a jellemző. A szárbaindulás és elágazódás általános. A már igen régóta károsító repceormányosok egyedsűrűsége az indokolt védekezések hatására napjainkra minimálisra csökkent.

A már néhány hete megkezdődött fénybogár betelepedés növekvő tendenciája figyelhető meg. A sárgatálak és ragacsos fogólapot 10-20 db-ot fognak hetente.

A kiéhezett bogarak fokozott károkat képesek okozni, amennyiben elhúzódik a virágzás kezdete, ugyanis a virágpollenhez való hozzájutás során a bogár megrágja a bibét is. A károsodott bimbó emiatt lehullik a növényről. Szórványosan megjelentek a bundásbogarak is, de ők most még inkább a pitypangot és a virágzó fákat látogatják. Szórványosan már megfigyelhető néhány becőormányos is a növényeken, illetve a csapdákban, de ennek még semmi jelentőség nincs. Növénykórtani szempontból még egészségesek a növények, az ősszel tapasztalt fómás és peronoszpórás fertőzés csupán az elhalt leveleken figyelhető meg.

 


Kapcsolódó cikkek:


Őszi árpa, búza és repce aktuális növényvédelme

Megjelent Dr. Aponyi Lajos legújabb szántóföldi előrejelzése. Írásában kitér az őszi árpa és búza növényvédelmére, az időjárási körülményekkel összefüggő rozsdabetegségekre, a fokozatosan megjelenő rovarkártevőkre, valamint az őszi káposztarepcét súlytó szárormányosok és fénybogarak elleni védekezésre. Véget ért a februári tavasz, de a márciusi meteorológiai előrejelzések is hasonló tendenciát mutatnak. A hosszan tartó meleg minden gyümölcstermő növényt rügyfakadásra késztetett, de az áttelelt szántóföldi növények is sokkal fejlettebbek, mint ahogy március elején kellene lenni - olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Tafrina probléma, hogyan védekezzünk ellene

A tafrina gombával kapcsolatban nem bíztató a helyzet. Az idei nedves, hűvös időjárásnál, a párás környezetben álló fákat már biztosan megtalálta a gomba. A tüneteket majd egy-két hét múlva látni is fogjuk - figyelmeztet minket Zsigó György növényorvos. A legtöbb őszibarack és nektarin fajtánál koratavasszal gondolnunk kell erre a kórokozóra, mely akár teljes lombhullást is okozhat. Már 4 0C környékén szórhatja a spóráit (konídiumait) és ha ezek nedves növényi felületre jutnak, akkor kicsíráznak, megfertőzik a növényt.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.