Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Súlyos monília, levéltetvek, lisztharmat, ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.03.24

Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.
 


Hogyan menthető meg a súlyosan moníliával fertőzött fa?

Ismét a kajszival kezdem. Az alábbi képen a virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig… A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba.

Moníliás kajszi fa


Levéltetvek

Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.

Levéltetű ribiszkén


Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. almában a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalán kivonat is. A felsorolt rovarölők közül néhányat más kerti növényekre is engedélyezték levéltetvek ellen.

Ne térjenek el a termékek címkéjén leírtaktól! Csak az engedélyben szereplő növényekre mérték be, számolták ki pl. az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.). Lehet, hogy más növény termésében nem vagy csak lassabban bomlik le a készítmény! Az engedélytől eltérően még a gyümölcsből készült lekvárban vagy a pálinkában is találkozhatnak a szer maradványával. Így járhatnak a töményebb permetlével permetezők is!


Lisztharmat

A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó 03.23-án készült, egy idős Jonathán almafán. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek.

Lisztharmat almafán

 

A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben.

Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul, stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyeket majd a varasodásról szóló felhívásban felsorolok. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát.

A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i.


Kapcsolódó cikkek:


Időben kezdjük meg a csonthéjas növények védelmét

A kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a kertészeti növények egy részénél megszűnt a kényszernyugalmi állapot, és fejlődésnek indultak. A legnagyobb gond a mandulával, a korai kajszival és az őszibarackkal van, mert a virágrügyek kifakadtak, megkezdődött virágzásuk. Más gyümölcstermő növények rügyfakadása is elkezdődött, így a körte, a birs, valamint a szilva. Náluk most még kisebb a gond, de itt is problémás lehet a nedvkeringés beindulása. A nagyon korai élettevékenység magával hozza a növényvédelmi veszélyek kezdetét is - tette közzé előrejelzéseit a magyarnovenyorvos.hu oldalán Dr. Aponyi Lajos.

Időben kezdjük meg a védekezést monília ellen

Zsigó György növényorvos tanácsai. Tavaly pontosan két héttel később, március közepén írtunk a virágzó kajsziról. Az idén nem várhatunk tovább, az ország minden pontján beindult a kajszi virágzása. Épp hogy csak elmostuk a permetezőgépet a lemosás után, máris készülhetünk a kajszi, majd a meggy és a cseresznye virágfertőző monília elleni permetezésére. Remélem, hogy el tudták végezni a csonthéjasokon a rezes vagy a rezes-olajos lemosást! Sajnos csupán ezzel a kezeléssel nem lehet kivédeni a virágzásban támadó moníliát. Javaslom, hogy végezzék el a megelőző (preventív) permetezést a virágzó kajszifákon.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.