Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Sikeres női vezetők az agráriumban: Mészárosné Magyar Katalin

2024.03.23

„Nagyon jó részt venni egy új cég felépítésében, mert így teljesen más szemmel látja az ember a működését, mint amikor egy kész, összerakott rendszerben dolgozik és abba kell különböző változásokat belevinni.” A 3 évvel ezelőtt alapított Agrolink Zrt. első alkalmazottjainak egyike, Mészárosné Magyar Katalin így emlékszik vissza a nem is olyan távoli múltra. Az alkalmazotti státusz azonban nem sokáig tartott, hiszen rövid időn belül vezérigazgatója lett a cégnek. Immár 15 éves az elköteleződése a mezőgazdaság mellett, ahol köztudottan nincs két egyforma év. Ez a változatosság adja egyben a kihívást is számára.
 
Komoly, nagy múltú cégeknél kezdte a szakmai pályafutását, ahol a logisztika és a raktározás szerteágazó világában mélyedt el, ami egyaránt jelentette számára a folyamatos fejlődést és a növekedést. Ilyen hely volt az EGIS Gyógyszergyár Zrt., majd a Suzuki egyik beszállítócége, a Ryowa Hungary Kft. Saját bevallása szerint soha nem szerette a monoton munkát, a logisztika szerencsére nem ilyen. Konténerek, rendelések, nyomon követések – így lehetne röviden összefoglalni a napi rutint. De ami ennél is mozgalmasabb, az a mezőgazdaság: Katalin 2008-ban kezdett el dolgozni a Cargill Magyarország Zrt.-nél, mint készletgazdálkodási ügyintéző, majd a tervezési csapatot vezette 8 éven keresztül.

 „Az ott töltött 13 évem alatt nagyon megszerettem a mezőgazdaságot és annak minden nehézségét, szépségét. Rengeteget tanultam a mezőgazdasági logisztika mellett a növénytermesztésről és az időjárás fontosságáról, mert nincs két egyforma év. Végül teljesen felborította az életemet, mert az agrárlogisztikával ott találkoztam igazán először, előtte az úgynevezett darabáru logisztikával foglalkoztam. Óriási különbség van a kettő között. Egy év után azt vettem észre magamon, hogy az utazásaim során elkezdtem figyelni a földeket, a termények minőségét, a várható hozamokat, az időjárást. Ennek köszönhetően sikerült a betakarítási eredményeket a logisztikához igazítani. Egy olyan körforgás részese lettem, ami például egy aratás után állandó figyelmet, döntést igényelt az áru minőségével, az aszállyal, a csapadékkal, a raktározással, vagy a gombásodással kapcsolatban” - tekint vissza a múltra.
 
2021-ben az első alkalmazottak egyike volt az akkor induló Agrolink Zrt.-nél, ahol rövid egy év nyugalom után sorra jöttek a kihívások: aszály, ukrán válság, energiakrízis, toxin, stb. Pedig az első év azonnal óriási lendülettel, több mint 30 milliárdos forgalom növekedéssel indult. Itt is erős csapat és szakértelem kellett az előbb felsoroltak leküzdéséhez, ami végül eredményt hozott, ugyanis az előző évet jóval nagyobb forgalommal zárták.

„A hazai agrárkereskedelemben az Agrolink rövid idő alatt meghatározóvá vált. Ebben nagy szerepe volt és van vezetőtársamnak, Czina Ferencnek is, akinek a szakmában szerzett két évtizedes tapasztalatára támaszkodva mind beszállítói, mind értékesítési oldalról el tudtunk indulni az input kereskedelemben” - mondta.
 

Az Agrolink a Mészáros Csoport része és a mezőgazdaságban szinte a legnagyobb holdingnak számít, amely – a tevékenységéből adódóan – igyekszik gyorsan reagálni bizonyos helyzetekre, amelyekből mindig akad bőven az agráriumban. Az Agrolink Zrt.-t tehát egy éve ketten vezetik: Mészárosné Magyar Katalin és Czina Ferenc. A munka megosztása úgy történik, hogy Ferenc felügyeli a kereskedelmet, Katalin a logisztikát, az ügyvitelt, valamint a terménykereskedelmet. Mindkettőjükre igaz, hogy az évtizedes tapasztalatok visszaköszönnek. A többi már jön magától.


 
Katalin 11 éve él házasságban, a férjét a szakmából ismerte meg 15 évvel ezelőtt és nagyon sokat tanult tőle a mezőgazdaságról az évek alatt. Hiszi azt, hogy a mondás fordítva is igaz: minden sikeres nő mögött áll egy férfi!
„Nagyon szeretek utazni és az elmúlt 20 évben volt szerencsém rengeteg országban járni, felfedezni városokat és megismerni más kultúrákat. Imádom a cicákat, gyerekkorom óta együtt élek velük és hiszek a gyógyító erejükben”. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Sánta Éva - A kölcsönös bizalom képes akár a hegyet is elhúzni

Sikeres női vezetőket bemutató sorozatunk mai szereplője az a Sánta Éva, akinek egy eldugott kis Békés megyei faluban kezdődik a története, mégpedig Bélmegyeren. Itt nőtt fel és tudni kell a faluról, hogy ez a hely a vadászat egyik apró ékkövének számít Magyarországon, így nem csoda, hogy őt is magával ragadta. Akkoriban még ezen a pályán képzelte el a jövőjét.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.