Az egyes mezőgazdasági termékekben, benne a zöldségekben, gyümölcsökben engedélyezett vegyszerhatárértékek, köztük a különböző gyom-, gomba- és rovarirtók maradványainak szabályos mennyisége aszerint kerül megállapításra, hogy mekkora adag jelent veszélyt az egészségre, amennyiben kizárólag az adott élelmiszerből, kizárólag az adott vegyszer maradványa terheli szervezetünket ‒ hívta fel a figyelmet Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője.
Egy közelmúltban megjelent, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által elvégzett, átfogó vizsgálat során azonban a gyümölcsökből és zöldségekből vett minták több mint negyede többféle, akár 12 különböző vegyszert tartalmazott. Ezek együttes hatását pedig nem veszik számításba a jogalkotásnál. Ha egy élelmiszerben például négyféle növényvédő-hatóanyag található, de külön-külön egyiknek a mennyisége sem éri el a saját határértékét, akkor az adott termék forgalmazható. A növényvédelmi szabályozás tehát jelenleg nem veszi figyelembe azt az igazoltan létező, nem hivatalosan „koktélhatásnak” is nevezett jelenséget, mely szerint a különböző vegyszerek hatásai összeadódnak, gyakran egyenesen egymást erősítik ‒ mutat rá a szakember.
„Nem vizsgálja az élelmiszerekben előforduló vegyszerek együttes hatását a szabályozás”.
A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat.... ➜
A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város... ➜
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.