Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Őszi árpa, búza és repce aktuális növényvédelme

2024.03.06

Megjelent Dr. Aponyi Lajos legújabb szántóföldi előrejelzése. Írásában kitér az őszi árpa és búza növényvédelmére, az időjárási körülményekkel összefüggő rozsdabetegségekre, a fokozatosan megjelenő rovarkártevőkre, valamint az őszi káposztarepcét súlytó szárormányosok és fénybogarak elleni védekezésre. 

Véget ért a februári tavasz, de a márciusi meteorológiai előrejelzések is hasonló tendenciát mutatnak. A hosszan tartó meleg minden gyümölcstermő növényt rügyfakadásra késztetett, de az áttelelt szántóföldi növények is sokkal fejlettebbek, mint ahogy március elején kellene lenni - olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Őszi árpa és búza növényvédelme

Az őszi árpa és a búza szinte teljesen bebokrosodott, a fejlettebb árpán már hamarosan kitapinthatók a nóduszok, ami korai szárbaindulást feltételez. A dús, szépen fejlett állományokat belvíz már egyre kevesebb helyen csúfítja, a februári kevés csapadék nem növelte a vízkáros területeket.

Az átlagosnál jóval melegebb időjárás eddig elsősorban a levélfoltosság betegségek lassú, de folyamatos terjedését eredményezte, de a bedúsult állományokban az árpa törperozsda és a sárgarozsda frissen képződött telepei is megfigyelhetőek.

Az ezen rozsdagombákra jellemző rohamos terjedés feltételei már adottak, a kissé hűvösebbre jelzett március azonban tökéletesen megfelel a folyamatos terjedés számára.A gabonalisztharmat optimális hőmérsékleti igénye ugyan a jelenleginél kissé magasabb, de a túlfejlett árpa és búza a „dunsztos” körülmények között az áttelelt szaporítóanyagból átterjed a fiatalabb levelekre, majd a melegebb körülmények között robbanásszerű járványt idézhet elő.
A gabonán szívogató levéltetű és kabóca fajok számára ideálisak a körülmények a kolónia képzésre, a szűznemzéssel szaporodó kolóniák már most is kihasználják a párás, de nem túl meleg napokat az újabb kolóniák kialakítására.
A már ősszel törpülés vírussal megfertőződött gabonatövek egyre inkább elmaradnak fejlődésben egészséges társaiktól, de a kipusztulás veszélye is reális lehetőség.
Egyéb rovarkártevők közül még csupán a vetésfehérítő bogarakat figyelhetjük meg, de létszámuk most sem veszélyes mértékű, de a hámozgatott levelek száma növekedést mutat a táblaszegélyeken.

Őszi káposztarepce növényvédelme

Az őszi káposztarepce fejlődése is látványos, a szárba indulás felgyorsult.
A már hetek óta jelenlevő szárormányosok ellen a rovarölő szeres beavatkozások első fordulóján már túlvannak a gazdálkodók, de valószínűleg még további védekezésekre kell felkészülni.
Egyre több fénybogarat csapdáznak a sárgatálak és a ragacsos fogólapok. A kiéhezett bogarak minden előbújó bimbót megtámadnak zöldbimbós állapotban. A reális fogási eredményekhez folyamatosan a növények felső emeletén kell tartani a csapdákat. Borús időben a fűhálózással reálisabb fertőzöttségi adatokat kapunk, mint csapdákkal.A repce az egyik legvonzóbb növény a mézelő méhek és más megporzó rovar számára, tehát kiemelten fontos a méhkímélő növényvédelmi technológiák szigorú betartása, már akkor is ha a repce még nem virágzik, de a táblán és környezetében más virágzó gyomnövény található.

 

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.