Másfél éve nem látott szint alá mérséklődött az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy szeptemberben éves összehasonlításban 15,2 százalékra csökkent az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden ismertetett inflációs adatokra reagálva.
„A mostani adatokat látva csaknem biztosak lehetünk abban, hogy az élelmiszer-infláció már novemberben egyszámjegyű lehet” – hangsúlyozták, kiemelve, hogy az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal csökkent augusztushoz képest. „Így a boltban fizetendő árak gyakorlatilag nem változnak, sőt, bizonyos élelmiszerek esetében csökkennek is.” Éves összevetésben a zsiradékok, valamint a tej- és tejtermékek körében volt a legalacsonyabb az áremelkedés, e kategóriákban már egyszámjegyű az élelmiszer-infláció – mondta Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. „Az is fontos, hogy az egyes főcsoportok mindegyikében már 20 százalék alatti az éves drágulás mértéke. Az élelmiszer-termékpályák sajátossága, hogy a magasabb feldolgozottsági szintű élelmiszerek ára kevésbé változik, közel sem olyan mértékben, mint például a húsárak, amelyek alapvetően 2-3 hónap késéssel követik azt az árváltozást, ami az élőállatárakban bekövetkezik” – magyarázta.
A bank szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy a szeptemberi adatok szerint már a liszt, a sertészsír és a margarin is olcsóbb volt, mint az előző év azonos időszakában, de a sajt ára is visszatért a 2022 szeptemberi szintre. „Ilyet aligha láthattunk az év korábbi időszakában. A tojás és a tej is már csak 2-4 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor volt.”
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal is megmozgatta az agráriumot a díj kiírása – mind a jelöltek számát és a támogatói hátteret tekintve. Olyan neves cégek és partnerek álltak az ügy mellé, amelyeknek fontos, hogy megkeressék azokat a szép birtokokat, melyeket azután példaként lehet bemutatni a vásárlóknak, fogyasztóknak. Mátrai Zoltán szerint látni kell mindenkinek, hogy hol termelik, s hogyan dolgozzák fel ezeket az élelmiszereket. Mozgalmas, hetek, hónapok állnak a szervezők mögött. A díj életre hívója szerint bebizonyosodott az évek során az, hogy ezeket a gazdaságokat érdemes bemutatni olyan érdeklődőknek is, akik csak felületesen ismerik a mezőgazdaságot. -A jelöltek személye már ismert, most készülnek a laudációk, az a szavazás, amelyből kiderül, hogy kiket látogatunk meg, az június 14-én lesz. Hamarosan szavazunk a döntőseinkről, viszont az elmúlt évek hagyományaitól eltekintünk és idén két döntőst látogatunk meg kategóriánként, azt a kettőt, melyet a zsűri a jelentkezők közül a legszebbnek talál. A helyszínen pontozással dől el, hogy kik lesznek a legjobbak -nyilatkozta Mátrai Zoltán. ... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
Azok a gazdák, akik mindent szakszerűen elvégeztek, náluk szépen fejlődik a búza. Azonban több helyen a tápanyaghiány rányomta a bélyegét a kalászosokra, ezért a gom... ➜
A glifozát napjaink egyik legnagyobb arányban alkalmazott herbicidje világszerte. A vélemények megoszlanak a glifozát környezetterhelésének mértékéről. Számos olyan t... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.