Egyre kevesebben termelik a kiváló minőségű, magas beltartalmi értékű makói vöröshagymát. A kisebb termesztők szerint például a bronz nevű fajtával lehetne megtartani a hűséges vásárlókat. Az eredeti makói hagymafajtákkal elsősorban az a gond, hogy bár íz, zamat és beltartalmi értékeiben jóval minőségibb, mint bármelyik import hagyma, de terméshozama sokkal kisebb. Így versenyképtelenebb a magas hozamú Nyugat-európai fajtákkal szemben.
Kevés van belőle és az el is fogy a Dél-Alföldön. A dolog érdekessége az, hogy az ország sok pontján írják rá a vöröshagymára, hogy makói. Az igazság azonban az, hogy nincs annyi belőle, mint amennyit makói vöröshagymaként árulnak. De nem csak makói, hanem magyar hagymát sem találni hónapok óta a hazai üzletekben. Fekete János, a Hagyma Terméktanács elnöke novemberre vezeti vissza azt az időszakot, amikor megjelent a hiány, azt követően pedig tömegesen jelent meg az import az áruházakban. Osztrák és török hagyma van most nagy számban a külföldi kínálatban, a lengyel hagyma visszaszorulóban van. Jelenleg egy kilogramm vöröshagyma 700-800 forint között vásárolható, de az igazán elszomorító valóságot azzal érzékeltette a terméktanács elnöke, hogy a hagyma fővárosában, Makón is az import hagyma a meghatározó. A makói hagymából is kevés volt és a betakarítás után röviddel el is fogyott.
A hazai hagymára továbbra is van igény és keresik is a vásárlók, de mivel visszaesett a termelés, így nincs kínálat. Ezt erősítette meg Fekete János. Érdekes folyamat zajlik eközben a hazai gasztronómiában: átrendeződik a tárolási szükséglet. Visszatérnek azok az idők, amikor a tél közeledtével mind krumpliból, mind pedig vöröshagymából akár húsz kilót is betárolnak a családok, de arra nem gondolnak, hogy egy-egy átteleltetés során mekkora veszteség keletkezik mindkét zöldségből. Más kérdés a gazdaságok áttelelő hagymakészlete: ez májusban jelenik meg legközelebb, így akkor mondhatjuk el újra, hogy újra van magyar hagyma a piacon, amelynek az ára valamennyivel olcsóbb lesz, mint az import, de nem sokkal.
Egésze Európában hagymahiány van. A világkereskedelem nagy ellátóinál – Hollandiában, Németországban, Egyiptomban – kevés termett belőle, de vészesen fogynak ott is a készletek. A napok óta tartó árzuhanás csak átmeneti, mert több jelentős hagymatermesztő ország exporttilalmat rendelt el. A vöröshagyma termőterülete drasztikusan csökkent az utóbbi évtizedekben: a makói termőtájon még húsz éve kétezer hektáron termett a hagyma, ez mostanra harminc hektárra csökkent. Sokan áttértek a fokhagyma termesztésre, az eredeti makói fajtákat pedig alig termesztik már.
Tavaly kifejezetten rossz évet zártak a hazai zöldborsó termesztők. Magyarország Európa harmadik legnagyobb borsótermelője, átlagosan 13 százalékkal és ennek a harmad... ➜
Kevesen gondolnák, de sokkal kiszámíthatóbb ma idehaza pulykát tenyészteni, mint tojást termelni. Mindez annak ellenére igaz, hogy Magyarországon továbbra is a sertés- ... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Virágzik a kajszi is! Sürgősen írnom kell a virágfertőző moníliáról, ami a meggynél de a kajsziban is komoly károkat okozhat. Mo... ➜
2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forinto... ➜
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és a... ➜
Újra nyit Nagyvázsonyban a megújult Kinizsi-vár, amely idén március 17-étől várja interaktív kiállítóterekkel, multimédiás eszközökkel és élethű makettekkel a b... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.