Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

Nem állt meg a sertéshús árának emelkedése

2023.01.01

Két év szűkös esztendő után sem lábalt ki még igazán a sertéspiac a válságból, pedig pár hónapja sokat változtak a felvásárlási árak. Ez számokban azt jelenti, hogy a 450 forint kilogrammonkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít. Ha jobban részletezzük a számokat, akkor az egy kilogrammra jutó önköltség az energia drágulásával több, mint 80 forint. A sertéstartók a nagy alapanyag- és az energiaár növekedések miatt tehát azt mondhatják, hogy végre nem termelnek veszteséget. Az árbevétel valamennyire fedezi a költségeket.

A fogyasztók sem számíthatnak egyelőre sok jóra 2023-ban, mivel a feldolgozói árak emelkedése nem jelent meg teljesen az árakban. A kilátásokról kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki szerint a sertéstenyésztőknek jó hír volt a tavalyi érdemi áremelkedés, hiszen az önköltségeik drasztikusan emelkedtek a többi ágazat képviselőihez hasonlóan. A sertéstenyésztők azzal a helyzettel találták magukat szemben, hogy hiába emelkedtek a ráfordítások, azokat nem tudták érvényesíteni az értékesítés során. Az elmúlt hetekben is volt bizonyos szintű emelkedés, amellyel nem jelenthető ki, hogy megállt az önköltség növekedés, mert a mostani ráfordítások mellett sem fedezi a kiadásokat, ezért ebben a negyedévben még várható némi élősertés felvásárlási áremelkedés.



-A húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag, amellyel meghatározható az ágazat gazdaságossága, ezért a 80 százalékos alapanyagár növekedés nagyon erősnek mondható ütés volt. Ráadásul az energiahordozók árának emelkedése azt eredményezte, hogy vannak olyan kisebb, vagy közepes méretű cégek, amelyek tízszeres gáz- és energia költségekkel dolgoznak az egy évvel ezelőttihez képest. A nagyobb cégeknél – amelyek alkupozícióval is rendelkeznek – is szintén igaz a tízszeres növekedés. Ehhez képest az értékesítési árak valóban növekedtek, de lényegesen alacsonyabb mértékben. Az elmúlt év során a hús- és húskészítmények negyven százalékkal növekedtek, ami a fogyasztók számára drasztikus, de ha odatesszük az önköltséget, akkor ez nem igazán épült be még a fogyasztói árakba, ezért a következő időszakban a sertéshús árak növekednek -hangoztatta Éder Tamás.

Eközben jó hír, hogy a baromfi és a sertéshús fogyasztás kezd kiegyenlítődni ez utóbbi javára. A kilencvenes évektől kezdve a sertéshús szerepe az átlagos magyar fogyasztó kosarában elkezdett csökkenni, de az elmúlt években – részben a népszerűsítő kampányoknak, részben a felvilágosításoknak – a sertéshús egészségben betöltött szerepét sikerült kihangsúlyozni, ezért felzárkózott a fogyasztása a baromfihús mellé, ráadásul a baromfinál sokkal gyorsabban megtörtént az önköltség növekedésének beépítése a fogyasztói árakba. Így a baromfihús noha elkezdett drágulni, míg a sertéshúsra ez nem volt igaz, így a két termék ára megegyezett, sőt voltak olyan időszakok, amikor a karaj olcsóbb volt, mint a csirkemell, így ebből a szempontból nem áll rosszul a sertéshús, sőt a húskészítmények háromnegyede sertéshúsra épül.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.