Két év szűkös esztendő után sem lábalt ki még igazán a sertéspiac a válságból, pedig pár hónapja sokat változtak a felvásárlási árak. Ez számokban azt jelenti, hogy a 450 forint kilogrammonkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít. Ha jobban részletezzük a számokat, akkor az egy kilogrammra jutó önköltség az energia drágulásával több, mint 80 forint. A sertéstartók a nagy alapanyag- és az energiaár növekedések miatt tehát azt mondhatják, hogy végre nem termelnek veszteséget. Az árbevétel valamennyire fedezi a költségeket.
A fogyasztók sem számíthatnak egyelőre sok jóra 2023-ban, mivel a feldolgozói árak emelkedése nem jelent meg teljesen az árakban. A kilátásokról kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki szerint a sertéstenyésztőknek jó hír volt a tavalyi érdemi áremelkedés, hiszen az önköltségeik drasztikusan emelkedtek a többi ágazat képviselőihez hasonlóan. A sertéstenyésztők azzal a helyzettel találták magukat szemben, hogy hiába emelkedtek a ráfordítások, azokat nem tudták érvényesíteni az értékesítés során. Az elmúlt hetekben is volt bizonyos szintű emelkedés, amellyel nem jelenthető ki, hogy megállt az önköltség növekedés, mert a mostani ráfordítások mellett sem fedezi a kiadásokat, ezért ebben a negyedévben még várható némi élősertés felvásárlási áremelkedés.
-A húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag, amellyel meghatározható az ágazat gazdaságossága, ezért a 80 százalékos alapanyagár növekedés nagyon erősnek mondható ütés volt. Ráadásul az energiahordozók árának emelkedése azt eredményezte, hogy vannak olyan kisebb, vagy közepes méretű cégek, amelyek tízszeres gáz- és energia költségekkel dolgoznak az egy évvel ezelőttihez képest. A nagyobb cégeknél – amelyek alkupozícióval is rendelkeznek – is szintén igaz a tízszeres növekedés. Ehhez képest az értékesítési árak valóban növekedtek, de lényegesen alacsonyabb mértékben. Az elmúlt év során a hús- és húskészítmények negyven százalékkal növekedtek, ami a fogyasztók számára drasztikus, de ha odatesszük az önköltséget, akkor ez nem igazán épült be még a fogyasztói árakba, ezért a következő időszakban a sertéshús árak növekednek -hangoztatta Éder Tamás.
Eközben jó hír, hogy a baromfi és a sertéshús fogyasztás kezd kiegyenlítődni ez utóbbi javára. A kilencvenes évektől kezdve a sertéshús szerepe az átlagos magyar fogyasztó kosarában elkezdett csökkenni, de az elmúlt években – részben a népszerűsítő kampányoknak, részben a felvilágosításoknak – a sertéshús egészségben betöltött szerepét sikerült kihangsúlyozni, ezért felzárkózott a fogyasztása a baromfihús mellé, ráadásul a baromfinál sokkal gyorsabban megtörtént az önköltség növekedésének beépítése a fogyasztói árakba. Így a baromfihús noha elkezdett drágulni, míg a sertéshúsra ez nem volt igaz, így a két termék ára megegyezett, sőt voltak olyan időszakok, amikor a karaj olcsóbb volt, mint a csirkemell, így ebből a szempontból nem áll rosszul a sertéshús, sőt a húskészítmények háromnegyede sertéshúsra épül.
Nem a végzettséget igazoló papír megszerzésének pillanatától számít valaki drónpilótának, ezért az oktatásnak elképesztő jelentősége van. A hatósági szabályoz... ➜
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Idén április 20-án indult az egységeskérel... ➜
A növénytermesztésre korlátozott mértékben rendelkezésre álló területek és az ingatlanpiaci versengés a hagyományos kertészkedés nagy ellensége, de a tetőkön lét... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Egy díszcserje mézharmatos levelét június elsejé... ➜
Leginkább a gesztenyéhez, vagy sütőtökhöz hasonlít az íze, de semmiképpen sem krumpli, hiába úgy néz ki. Az édesburgonyaként emlegetett batátát sokan termesztik, me... ➜
Hosszú időn keresztül a Magyarországon nemesített és a környezeti tényezőkhöz nagyon jól alkalmazkodó hazai fajták foglalták el a termőterületek kilencven százalé... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.