A minőségre való törekvésnek prioritást kell élveznie a pálinkakészítés során – mondta Ács Sándor pálinkamester a nemrégiben rendezett pálinka napi ünnepségen. Megfelelő mennyiségű prémiumpálinkával a magyar piac határait is át tudják lépni a pálinkamesterek. Szükség is lehet a horgony exportvizeken való kidobására, a magyar lakosság ugyanis, megcáfolva a sztereotípiát, nem fogyaszt eleget a nemzeti italból.
Egy nemrégiben közzétett kimutatás szerintugyanis amagyarok körében rohamosan csökken a pálinkát fogyasztók száma, így a nemzetközi terjeszkedés fontos lehet a hungarikumnak számító nedű készítői számára. Pedig, ha alkoholról van szó, nem kell félteni a magyarokat, mégis országszerte egyre inkább csökken a pálinkafogyasztás. Ennek ellentmond egy felfelé ívelő folyamat, ugyanismajdnem hétszázezer honfitársunk éves cseresznye, meggy és szilva fogyasztását Gödöllőn termelik meg.
A 245 hektár termő gyümölcsös és a 36 hektár telepítése, valamint a 31 hektár balatoni termő szőlő és az idén telepített 8,4 hektár a volumenét tekintve talán jelentéktelen, de ha egy kicsit a számok mögé nézünk, akkor vélhetően másképp látjuk a gyümölcstermesztés jelentőségét. Ennek érzékeltetésére kértük Zimmermann Istvánt, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagját, akivel a számok mögé néztünk. Eszerint a Gödöllői Tangazdaság nagygombosi területén lévő 245 hektár termő gyümölcsös 1541 tonna gyümölcsöt adott úgy, hogy a 31 hektár kajszi ültetvény például tavaly tavasszal, virágzáskor teljesen elfagyott és így semmit nem termett. Cseresznyéből 508 tonna termett, itt a fő fajta a Bigarreau Burlat és a Germersdorfi óriás, a meggy termés 788 tonna volt, a fő fajta az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő és a Kántorjánosi. A fenti két gyümölcsfajon felül még tavaly 245 tonna szilvát sikerült szüretelni.
- Az elmúlt évek statisztikáit nézve a fenti három gyümölcsből az egy főre jutó magyarországi fogyasztás 2,3 kg/fő/év. Ez a 10 millió honfitársunkat tekintve 23 millió kg/év és ebből a holding termelt meg tavaly 1.541.000 kilót, ami 6,7 százalék. Ez azt is jelenti, hogy 670.000 honfitársunk éves cseresznye, meggy és szilva fogyasztását – összevonva – Gödöllőn termeljük meg -értékelte a szakember.
A fentieket figyelembe véve döntött úgy a Talentis Agro vezetése, hogy az említett gyümölcsfajokból tovább telepít: így tavaly 26 hektár meggyet ültetett gépi betakarításra – Érdi bőtermő és Kántorjánosi fajtákat –, illetve tíz hektár kajszit friss fogyasztásra – Tsunami, Spring Blush és Lady Cot fajtákat.
Zsigó György növényorvos tanácsai. A szeder gubacsatka okozhat olyan tüneteket, amelyek hasonlítanak a klímaváltozás miatti elváltozásokra, mind a szeder, mind a málna... ➜
A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó... ➜
A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választ... ➜
A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenl... ➜
A magyar kilója eléri a nyolcezer forintot, de a hipermarketekben a kínait a harmadáért is be lehet szerezni. Ön melyiket választaná? A háziasszonyok a gyakorlat szerint a... ➜
Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.