Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.25
novenyvedoszer.hu

Mit tegyünk a tejelő tehenek takarmányába?

2023.02.07

A rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tejelő tehenek takarmányadagjában alkalmazott zsírforrások és -készítmények (pl. full-fat magvak, Ca-szappanok, hidrogénezett zsírok, natúr olajok stb.) nemcsak a tehenek tejtermelését, hanem a tej táplálóanyag-tartalmát, illetve a tejzsír zsírsavösszetételét is befolyásolják. Abban az esetben, ha a tejzsír összetételét a humánegészségügyi igényekhez szeretnénk közelíteni, akkor célzottan kell használnunk n-3 zsírsavforrásokat önállóan, vagy kombináltan a tejelő tehenek takarmányadagjában. Számos lehetőség van a gyakorlatban, amellyel a tej többszörösen telítetlen zsírsavtartalmát (PUFA-zsírsavak) növelni lehet. Ezen megoldások közé tartozik pl. az extrudált lenmagdara, a bendővédett lenolaj, a fizikai/kémiai/kombinált eljárásokkal bendővédetté tett full-fat szója, a bendővédett (vagy mikrokapszulázott) halolaj és a speciális n-3 zsírsavakban gazdag algakészítmények tejelő tehenek takarmányozásában történő alkalmazása.

Az elmúlt években hazai tehenészeti telepek és kutatóintézetek közreműködésével több vizsgálatot végeztünk az n-3 zsírsavforrások (különös tekintettel a bendővédett halolajra és lenmagdarára) tejelő tehenek takarmányadagjában történő hatásaival (pl. termelési eredmények, tejösszetétel stb.) kapcsolatban. Az egyik ilyen üzemi etetési kísérletben 50% extrudált lenmagot és 20% bendővédett halolajat tartalmazó, hazai szabadalommal védett gyártástechnológiájú terméket vizsgáltunk nagy tejtermelésű tehenek (>40 kg/tej/nap) takarmányadagjában.


 
 A bendővédett lenmagdara és halolaj együttes etetése az egyes zsírsavcsoportok részarányát azonban markánsan befolyásolta (1. ábra). Az irodalmi adatokkal egyezően az SFA zsírsavcsoport szignifikánsan csökkent (p<0,001), miközben a MUFA és PUFA zsírsavak részaránya nőtt (p<0,001). A PUFA zsírsavakon belül valamennyi fontosabb n-3 zsírsav (C18:3, C20:5, C22:5, C22:6), továbbá a konjugált linolsavak (pl. c9,t11-CLA) részaránya jelentősen emelkedett (p<0,001).

Összefoglalóan megállapítható, hogy a tejelő tehenek takarmányadagjának n-3 zsírsavakban gazdag takarmányokkal történő kiegészítése több szempontból is előnyös lehet. Javul az állatok energiaellátása, ami az ellést követően, továbbá a laktáció első szakaszában önmagában is pozitív hatású. A tejtermelés kismértékű növekedése mellett, a szaporodásbiológiai mutatók javulása várható (pl. vemhesülési %, újravemhesüléshez szükséges napok számának mérséklődése, embrióvédelem). Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a jelentős előnyt, amelyet ma még a feldolgozóipar az átvételi árban nem érvényesít, nevezetesen a tejzsír zsírsavösszetételének kedvező irányba történő változását. A takarmányozás útján történő zsírsavmódosítás során az állati eredetű termékekben (pl. tehéntej) az n-3 zsírsavak természetes formában állnak a humán fogyasztók rendelkezésére, és így a hasznosulásuk is kedvezőbb lehet. Ez utóbbi igazolására további vizsgálatokat kell végezni, más tudományterületen dolgozó szakemberek bevonásával. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / ADEXGO

Ezeket is olvasta már?

Levéltetű, szivarsodró eszelény, körtebolha. Aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.25

Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő csapadékzóna végre jelentősebb esőt hozott. A változás hatására várhatóan ismét megugrik a betegségek és rovarkártevők okozta növényvédelmi események száma. - figyelmeztet legújabb kertészeti előrejelzésében dr. Aponyi Lajos....

A Mospilan 20 SG, a 4 grammos kiszerelésben ismét III. kategóriás lett

2024.04.25

Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó...

Stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

2024.04.25

A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szer...

A mezőgazdaságnak kiemelt szerepe van a klímakockázatban

2024.04.25

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) most először összeállított, alkalmazkodásról szóló ún. EUCRA jelentésében 5 fő csoportba sorolta (élelmezés, egész...

MÁR ÉRIK A MAGYAR SZAMÓCA, JÓ TERMÉS VÁRHATÓ AZ IDÉN

2024.04.25

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.