Zsigó György növényorvos tanácsai. A csávázás egy igen modern környezetkímélő eljárás. Azért csávázunk, hogy a fiatal csíranövény védve legyen ebben a nagyon kényes fejlődési stádiumában, amikor a nedves, néha még hűvös földben kell megvédenie saját magát a gombáktól, baktériumoktól, esetleg az állati kártevőktől, vagyis a rovaroktól, férgektől. Ezért is hasznos eljárás.
Nem kell azt gondolni erről, hogy nagy mennyiség jutna az ember kezére, vagy bőrén keresztül a szervezetébe, amíg egy ágyásnyit elvetünk, de ezért célszerű védőkesztyűt használni. Megértem, hogy ha valaki idegenkedik a vegyszeres bevonatú vetőmagvaktól, de akkor keressen bioboltban kapható vetőmagot, amely nincs csávázva. A reteknél például biztosan lehet kapni olyan vetőmagvakat, amelyek emberi fogyasztásra biztosan alkalmasak, négy-öt nap alatt kicsíráznak, s ezzel vitamin és ásványi elem bombát juttathatunk a szervezetbe, de a gazdaboltokban sokszor vannak egymás mellett a csávázott és a nem csávázott vetőmagok. Gyakran még drazsírozzák is ezeket, amellyel azt a kis tápanyag környezetet adják meg a növénykének, amelytől jobban és gyorsabban fejlődik.
Sokan kifogásolják azt, hogy nincs elég információ a kis tasakokon, tehát nem lehet megállapítani, hogy folyton növekvő paradicsomról van-e szó, vagy csak egy időszakban termőről. Három fajtakör van: determinált, fél determinált, vagy folyton növő. Ez mind a paradicsomra, mind pedig a paprikára érvényes. A növényvédőszerek oldaláról nézve például még a betűméretet is meghatározzák a címkén. Néhány éve a csávázott babra nem volt ráírva, hogy volt-e kezelve, vagy nem, ezért az akkor mesterségesen kialakított árpolitika alapján olcsóbb volt a vetőmag bab és volt, aki főzni vásárolta. Ez tehát óriási gondot okozhat, ezért a csávázásnál már színnel, felirattal is meg kell erősíteni azt, hogy az vegyszerrel kezelt termény.
A csávázás megelőző vegyszeres kezelés, legtöbb esetben a vetőmag kis lémennyiséggel (7-20l/t), valamilyen feltűnő színezék és hatóanyag, esetleg fejlődést serkentő hatóanyag kombinációval történő bevonását jelenti, de a szokványos nedves módszer mellett létezik száraz (por), habos, gél, illetve gáznemű eljárás is. Az előállított „színes mag” azon túl, hogy védettséget szerez a célzott kártékony szervezetekkel szemben, feltűnősége miatt nehéz összetéveszteni az emberi vagy állati fogyasztásra szánt tételekkel. További (bár talán elhanyagolható) előnye, hogy egyes magoknál például repcénél, megkönnyíti a vetésmélység ellenőrzését, színezete miatt egyszerűbb észrevenni a talaj felső rétegeiben.
Létezik ezen túlmenően kemikáliákat mellőző csávázási módszer, vegyszermentes csávázás is, például hüvelyesek és káposztafélék magjait gyógynövényfőzetbe áztatják és egyéb anyagokkal például hamuval kezelik.
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.