Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.13
novenyvedoszer.hu

MIÉRT NYÚLNAK MEG A LAKÁSBAN NEVELT PARADICSOM PALÁNTÁK?

2024.03.25

A paradicsom növények növekedését, annak gyorsaságát a környezetének hőmérséklete és a világosság határozza meg. A már valódi levelekkel rendelkező paradicsom növények növekedése 22 °C-os helyen ideális, de 15-29 fok között is jól érzi magát. Amit a palántanevelésnél sokan nem vesznek figyelembe, hogy csírázáskor és szikleveles korban ettől eltérő hőmérsékleten fejlődnek jól a palánták - figyelmeztet írásában Dr. Némethy Zsuzsanna, a  www.novenydoktor.hu oldal növényorvosa.


Csírázáskor 27-29 °C, míg szikleveles korban az első valódi levelek megjelenéséig a 15-18 °C számukra az optimális. 

A palánták napszaktól függően is eltérő hőmérsékletet kívánnak. Éjszaka a nappali hőmérsékletnél 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet számukra a megfelelő.

Ez azt jelenti, hogy az egyenletes hőmérsékletű, központi fűtéses lakás nem nyújtja növekedésükhöz a megfelelő feltételeket, gyorsabban nőnek, mint kellene, ez okozza a vékony, magas palánta szárakat. 


A fokozott növekedést tovább erősítheti a túlzottan nedvesen tartott földjük, a „túlgondoskodás”. Így jönnek létre a cérnavékony palánták, melyek nem tudják megtartani a csúcson fejlődő levélkéket, és eldőlnek.

A palánták nyurgulását - a magas hőmérséklet mellett - segíti a fényhiány. Lakásban, ablak mellett nevelt palántáknál soha nem elegendő a számukra szüksége fény, a növények fény hiányában felnyúlnak, etioláltak lesznek, szövetük laza, gyenge, színük világoszöld.

Olyan helyet érdemes a palántáknak keresni, ahol 6-8 óra időtartamban éri őket a kinti napfény: sarokszoba több oldalra néző nagy ablakokkal, veranda vagy télikert. Legjobb az üvegház vagy fóliaház, ahol reggeltől estig a fény, a megfelelő világosság biztosított. 

A nappalnál hűvösebb éjszaka hiánya a palántáknál késlelteti a virágbimbók differenciálódást, megjelenését. Az egyenletes hőmérsékleten nevelt palántáknál – bármilyen nagyra nő a lombjuk – a virágzás kezdete későbbre tolódik, így a gyümölcs képződés, érés is lassabban indul meg kiültetés után.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek a paradicsomok hozhatnak bő termést

Kiemelkedő minőség, sajátos íz és színvilág, kiváló alkalmazkodó képesség. Ezek a főbb jellemzői a tájfajta paradicsomnak. Már több, mint tíz éve sikeres ez a paradicsom mentő program, amely mag formájában elérhető valamennyi kiskert tulajdonos számára is.

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.


Ezeket is olvasta már?

Középpontban az almát súlytó fagykár

2024.04.13

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése, melyet a masfelfok.hu oldalon tettek közzé....

Folyamatos gombabetegségek, alma tűzelhalás, puszpángmoly! Ezek az aktuális növényvédelmi kihívások

2024.04.12

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga...

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

2024.04.12

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja tám...

Felelős gasztrohősök: a svédasztallal csökkenthető a pazarlás

2024.04.12

Iskolában, óvodában, menzákon, vagy a közétkeztetésben már működik a módszer. Nem csak a választék nagy és a választás könnyű, hanem sokat segít az élelmiszerpa...

Aggasztó csapadékhiányos helyzet, a napraforgó és a kukorica porszáraz talajba kerül

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhel...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.