Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.29
novenyvedoszer.hu

Megállíthatatlanul terjed az otthoni fermentálás

2024.03.18

Mautner Zsófiától, az ismert gasztronómustól származik az a szállóigévé vált mondás, miszerint aki egyszer elkezdi a fermentálást, az nem tudja abbahagyni. Ez annyira igaz, hogy mára megszámlálhatatlan követője vált a rabjává a fermentálásnak. A népszerű közösségi oldalakon nagy csoportja alakult ki. Sokak számára ez újdonság, pedig nem újkeletű dologról van szó, csak elfelejtettünk egy régi szokást. A szó erjedést jelent, ami abból áll, hogy a víz, a só és a zöldség kombinációjából indul el a tejsavas erjedés, ami nagyon hasznos például a bélflórára.

Az erjesztett, más néven fermentált élelmiszereknek ismét reneszánszuk van, a rendszeres fogyasztásukat meghálálja a szervezet – főleg a böjti időszakban. Ez egy olyan ősi módszer az élelmiszerek tartósítására – melegítés, vagy mesterséges tartósítószere nélkül –, amely szinte minden kultúrában ismert. A fermentumok szakértőjének számít Ábrahám Anikó, aki a Sopron melletti Ágfalván foglalkozik fermentált zöldségek készítésével, ami nevezhető művészetnek is. Mint mondja: aki idáig eljut, az onnantól kezdve kiélheti a fantáziáját a színekkel és a formákkal is. Az egyik népszerű házasítás, amire esküszik, hogy mások is megkedvelik, a retkes, karfiolos és zöldfűszeres összeállítás, de a csalamádé készülhet káposztából és mindenféle fűszerek és zöldségek hozzáadásával. Fontos, hogy az üvegbe besózott állapotban kerüljenek az alapanyagok. A legutóbbi sikerét a céklakockából, karfiolból készült párosításnak köszönheti.

Fotó: Getty Images

Sok helyen már szintet léptek a fermentált zöldségek és megjelentek a különböző kencék is. Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket – bab, lencse, sárgaborsó – is lehet fermentálni, ami már a vegán étkezés kívánalmainak is megfelel és jól elfér benne a lencse mellett a sültpaprika is. A sokszor kritizált közösségi platformok egyértelműen jónak bizonyultak ezen a téren, ugyanis fontos szerepük van abban, hogy ez az eljárás ilyen szinten terjedőben van.

Egy bevált módszer Ábrahám Anikótól: az üveg aljára kerül a fűszer, amelyre kerül egy réteg karfiol, majd felkockázott cékla, de bármilyen zöldséggel lehet kombinálni. Majdnem az üveg szájáig kell felönteni a sóoldatos vízzel, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 20 gramm sóra van szükség. Ecetre, vagy egyéb ízesítőkre semmi szükség nincs, mert a baktériumok mindvégig végzik a munkájukat. A légmentes lezárást követően két hétig kell erjeszteni normál hőmérsékleten, majd jöhet a fogyasztás.    


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Növényvédelem csalinövényekkel

2024.04.29

A konyhakertben garázdálkodó kártevőknek - legyenek levéltetvek, lepkehernyók vagy bogarak - mind-mind léteznek természetes ellenségeik. Egyszerű a megoldás, ültessünk a konyhakert és díszkert megsegítésére csalinövényeket, csalogató növényeket, melyekkel kertünkbe hívhatjuk a ragadozó rovarokat. - írja a www.zoldpagony.com. A leghasznosabb, legtermészetesebb növények, közös vonásuk, hogy nemcsak hasznunkra vannak, hanem könnyen nevelhető, strapabíró fajok, így kezdő kertészkedők is bátran ültethetik őket....

Ezért érdemes batáta termesztésével foglalkozni

2024.04.29

Batáta, vagy burgonya? Sok termelő és fogyasztó teszi fel ezt a kérdést az utóbbi időben. Előbbiek szívesen áttérnének a batátára, és adnák fel végleg a burgonyá...

Gubacsatkák támadják a fákat, hogyan védekezzünk ellenük

2024.04.27

A gubacsatkák növényi nedvekkel táplálkozó kártevők, amelyek a fajra jellemző elváltozásokat okoznak a gazdanövényeiken. Egyes fajaik a károsítás nyomán képződö...

Nem veszélyezteti az import a hazai dísznövények forgalmát

2024.04.27

Ha erkély, akkor muskátli. Korábban szinte csak ezt a bevált virágot ültették a balkonládákba, de ma már óriási választékkal készülnek a kertészetek, mert nagyon m...

Gyakorlati tippek az Egységes kérelemhez

2024.04.26

Javában megkezdődött a 2024. egységes kérelem beadásának időszaka, mely egészen 2024.június 10-ig tart, de természetesen nem szabad az utolsó pillanatokra hagyni a kifi...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.