A pálinkapiacot sem kímélte a mögöttünk hagyott két esztendő. A gazdasági nehézségek mellettaz elszálló infláció előbb-utóbb a pálinkaárában is megjelenik majd a Pálinka Nemzeti Tanács szerint. Az egyik gond abból ered, hogy azüvegek importjának jelentős része az ukrán piacról érkezett, amia háború kitörése óta teljesen megszűnt, a német és olasz piacok pedig drasztikus árnövekedéssel válaszoltak a megugró keresletre.
Az üvegek beszerzési árai legalább ötven százalékkal nőttek, ám vannak olyan készletek, ahol a beszerzési ár isa duplájára emelkedett. Idehaza Orosházán állítanak elő ilyen üvegeket, de a hazai gyártókapacitása egyedül nem bírja el a megnövekedett igényeket. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint elengedhetetlen, hogy az inflációs hatások miatt a termelők árat emeljenek, ami a gazdasági számításokat figyelembe véve akárnegyven százalékos is lehet, ám ilyenkor számos más tényezőre is hangsúlyt kell fektetni. A vendéglátóhelyek, szállodák, panziók is komoly felvevői a hazai hungarikumnak, de sok közülük kénytelen volt bezárni, vagy rövid időre felfüggeszteni az üzemeltetést.
A hírre reagálva Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja azt nyilatkozta, hogy a marketingre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, mivel több égetett szesz indokolatlanul is nagyobb népszerűsítést kap a pálinkával szemben. Egészséges alapanyag, hűtött, szabályozott erjesztés és célzott cefrekezelés. Ezek a feltételek továbbra is nélkülözhetetlenek a szakember szerint a kiváló minőségű pálinka piacra jutásához. -Ötszáz tonna cefre tárolására alkalmas kapacitásunk van, amelyből a Nagygombosi Pálinkafőzőben éves szinten negyvenezer liter, negyven fokos pálinka készül. Idén valószínűleg drágul a gyümölcs alapanyag és a göngyöleg, valamint a főzéshez szükséges energia. Ezeket is figyelembe véve a pálinkát a helyét megillető mértékben sokkal jobban kellene népszerűsíteni, ami a keresletet is növelné. Ez a kieső bevételeket is csökkenthetné -tette hozzá Zimmermann István.
A holding saját gyümölcsháttere nagyon sokat segít abban, hogy ezeket a beharangozott költségtényezőket sikerüljön valamelyest lefaragni. A jó minőségű csonthéjas gyümölcsök miután bekerülnek a tárolókba, megkezdődik a cefre készítése, érlelése, majd a kifőzése. A szakember szerint azok élhetik túl ezeket a nehéz éveket, akik rendelkeznek ültetvénnyel és nem kell máshonnan beszerezniük az alapanyagot, így nincsenek szállítási költségek és utólag felmerülő minőségi kifogások. Ennek köszönhetően azonnal látják a hozzáértők, hogy mikor érdemes leszedni a gyümölcsöt, meddig lehet tárolni, a cukorfok alapján pedig kiderül, hogy mikor, melyik szakaszban készülhet a legjobb minőségű pálinka.
A holding egyelőre nem érzékelt visszaesést az általa készített pálinkák és borok értékesítésében, mivel a megrendelők – szállodák, vendéglátóhelyek, panziók – továbbra is ugyanazt a mennyiséget igénylik, mint a megelőző évben. Az áremelkedés ellenére a Talentis Agro Zrt. igyekszik megtartani ezeket a piacokat, s rendelkezik olyan mennyiségű készlettel, amellyel a nehéz időszak során is képes ellátni a pálinkafogyasztókat. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a legfontosabb most az lenne, hogy ebben az átmeneti időszakban se csökkenjen a pálinkák iránti kereslet.
Zsigó György növényorvos tanácsai. A szeder gubacsatka okozhat olyan tüneteket, amelyek hasonlítanak a klímaváltozás miatti elváltozásokra, mind a szeder, mind a málna... ➜
A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó... ➜
A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választ... ➜
A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenl... ➜
A magyar kilója eléri a nyolcezer forintot, de a hipermarketekben a kínait a harmadáért is be lehet szerezni. Ön melyiket választaná? A háziasszonyok a gyakorlat szerint a... ➜
Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.