A Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt is készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt. Javában zajlik a pezsgőkészítés a Hujber Pincészetben is, ezekben a napokban a 2020-as évjáratú Chardonnay pezsgőt seprőtlenítik, ezután kerül majd kereskedelmi forgalomba.
Vajas, élesztős jegyek jöttek elő a 24 hónapos seprőn tartás során, a Chardonnay gyümölcsössége is érződik már. Szép gyümölcsös savak jellemzőka 2020-as évjáratra, a palackos érlelési jegyek is megtalálhatók. Egyre több Dél-balatoni borász készít pezsgőt, ez már egyfajta presztízs és fogyasztói elvárás is. Hujber Attila borász szerint a vásárlók egyre jobban szeretik és kedvelik a pezsgőt, ugyanez igaz a többi borásznál is, így a borvidék a buborékos irányba kezd elmozdulni.
-Ez oda vezethető vissza, hogy már nem csak az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapoké is. A frissesség és a borvidék gyümölcsössége jó alapot ad ehhez. A Dél-Balaton mindig is erről a két jegyéről volt híres, ez szépen visszaköszön a pezsgőben, szépek a savak és a gyümölcsös jegyek, a borvidék éghajlata, talaja pedig kiváló a pezsgőalap készítésére, mertminden a korai szüretnél kezdődik: 9 és 10 körüli savtartalom és 15 körüli mustfok kell hozzá, devannak olyan borvidékek, ahol köves a talaj - mint a Somló-hegyés az északi part. Ezekteljesen mások, mint a déli parton készült pezsgők, ahol sokkal frissebbek, gyümölcsösebb savak vannak a pezsgőben, mint egy másik borvidéken készült pezsgőnél -értékelte a pezsgő iránti keresletet a borász.
Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a borvidék már tíz évvel ezelőtt megfogalmazta a napfény és a pezsgés szlogenjét, ezért az év minden részében helye van a pezsgőnek. Világszerte is elindult a folyamat, hogy vége a pezsgő szezonális jellegének, így egész évben van márfogyasztás. -A trend a gyümölcsösség, a frissesség és a könnyedség felé mozdult el -összegezte az elnök.
Ráadásul rengeteg koktél alapja is a pezsgő, ennek is köszönhető, hogy világszinten már jelentősen megugrott a buborékos italok forgalma. A Dél-balatoni borászok pedig abban bíznak, hogy ez hamarosan hazánkban is így lesz.
Zsigó György növényorvos tanácsai. A szeder gubacsatka okozhat olyan tüneteket, amelyek hasonlítanak a klímaváltozás miatti elváltozásokra, mind a szeder, mind a málna... ➜
A borfogyasztásnak is követnie kell a világ változásait. Ma már nem elég csak a hagyományokat hangoztatni a bor népszerűsítése során, főleg ha a fiatalokról van szó... ➜
A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választ... ➜
A Gallicoop Zrt. Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója, a korábban családi tulajdonban lévő vállalkozás három évvel ezelőtt került új tulajdonosi körhöz. Jelenl... ➜
A magyar kilója eléri a nyolcezer forintot, de a hipermarketekben a kínait a harmadáért is be lehet szerezni. Ön melyiket választaná? A háziasszonyok a gyakorlat szerint a... ➜
Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erő... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.